SE DEBATTEN HER!

— Jeg kan ikke tenke meg noe mer positivt enn å bli refset for å skrive pent om Trond Mohn. Det sier BA-redaktør Olav Terje Bergo til BT etter debatten med BTs sjefredaktør Einar Hålien på TVHordaland i kveld.

Utgangspunktet for debatten var to avisledere, en i hver avis. Søndag skrev Bergo en forsvarstale for "rikingene", blant dem Trond Mohn. Det var en reaksjon på BTs oppslag lørdag om sminking av skattetall.

BT-redaktør Einar Hålien fulgte opp onsdag med å beskylde BA for å drive tannløs og ukritisk journalistikk mot sin eier og styremedlem Trond Mohn.

— BT forsøker å klistre en kritikk på Trond Mohn som han overhodet ikke har ansvaret for, sa Bergo.

Ondsinnet BT-kultur

Alt lå dermed til rette for et realt bikkjeslagsmål mellom de to konkurrentene. Hålien sa han ikke kunne huske BA har skrevet kritisk om Bergens rikeste mann og BA-eier Trond Mohn det siste året. Han karakteriserer omtalen som til tider panegyrisk. Men Bergo vendte det døve øret til.

— BT har fått en kritisk kommentar mot seg og i stedet for å ta kritikken, tar de kritikeren. Dette er ikke en debatt om Trond Mohn, men om BTs journalistikk, sa Bergo.

— Det er en avsporing at BT ikke tåler kritikk, dette handler om prinsipper, svarte Hålien.

— Det dreier seg om ærlig journalistikk. Dette er et utslag av ondsinnet redaksjonskultur i BT. Det er ikke bare BA som er blitt utsatt for den, fyrte Bergo løs.

Ikke forsvar

Og slik fortsatte det. Bergo, som i sin søndagskommentar ikke nevnte at Trond Mohn er en av avisens hovedeier, ei heller at Mohn sitter i BA-styret, sier han er stolt over å ha Mohn som eier: Han ser ikke noe galt i å skrive positivt om sin eier, så lenge det som står er sant.

— Det er jo ikke noe særlig negativt og kritisk å si om Trond Mohn, sa Bergo.

Bergo avviser overfor Bergens Tidende at han følte behov for å forsvare Trond Mohn etter BTs sak sist lørdag.

— Det var ikke et forsvar. Mitt anliggende var å kritisere BTs journalistikk.

— Du kritiserte også likningssjefen. Hvorfor det?

— Jeg synes innholdet i det han sa var uholdbart. Det var også et angrep på Arbeiderpartiet.

— Tåler du ikke kritikk selv?

— Dette er å avspore innholdet i kritikken BT har fått.

Han forteller at han snakket med Trond Mohn tirsdag, for å fortelle at han ville nevne ham i en leder. Utover det, sier han at han ikke snakker ofte med eieren. Normalt begrenser det seg til styremøtene, som er fire ganger i året. Før Bergo gikk, lovet han å følge opp med ny artikkel i Bergensavisen.