BJARNE KVAMbjarne.kvam@bt.no

— Jeg reagerer veldig på at Bergens Tidende lar seg bruke på denne måten, og slipper til en mann som er mistenkt for voldtekt. Selvfølgelig ønsker mannen å fremstille saken som om samleiet skjedde frivillig, sier advokat Anna-Marie Berg.

Begge mistenkt Hun er bistandsadvokat for den 23 år gamle kvinnen som natt til mandag anmeldte voldtekt ved Historisk museum.

Mannen hun anmeldte, er i dag mistenkt for voldtekt.

Kvinnen selv er mistenkt for å ha inngitt en falsk anmeldelse.

— Synes ikke du det er riktig at en mann som er anklaget for noe så alvorlig skal få lov til å fortelle sin versjon av saken?

— Nei, det blir helt feil å gjøre det på denne måten. At de to har motstridende forklaringer, kan man godt opplyse om. Men å gå i detalj om ulike personlige forhold, blant annet at hun er blitt misbrukt tidligere, synes jeg er rått. Jeg reagerer sterkt på anmeldelsen av henne for falsk anmeldelse. Hun motsatte seg samleiet både verbalt og fysisk, og har blåmerker på beina etter hendelsen. Det var slett ikke frivillig, sier bistandsadvokaten.

Rettssikkerhet Advokat Berg mener at når pressen viderebringer en voldtektsanmeldt manns versjon, kan det i verste konsekvens føre til at kvinner i fremtiden skremmes fra anmeldelse.

— Da får man i hvert fall ikke frem mørketallene, påpeker hun.

— Er ikke det et grunnleggende rettssikkerhetsprinsipp at alle parter - både den som anklager og den som blir anklaget - skal ha rett til å bli hørt?

— Jo, men det blir feil å kjøre det så stort ut i pressen. En voldtektsanmeldt mann har intet å tape på å hevde at den seksuelle kontakten var frivillig. Men det er politiet som må etterforske slike saker og avgjøre om det har skjedd noe straffbart, påpeker advokat Anna-Marie Berg.