Det forteller Vinjar Fønnebø ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

Det er ikke kjent hvor mange nordmenn som betaler for udokumentert behandling i utlandet. Verken Kreftforeningen eller Revmatikerforbundet har tall på dette.

— Vi ser dessverre mange eksempler på personer som tar opp store lån og setter seg i gjeld. De reiser langt hjemmefra for behandling som kanskje er uprøvd og usikker. De får ikke vært i nærheten av familie og venner i en tid som kanskje er den siste man har, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Dårlige diagnoser

Hun forteller at særlig pasienter med dårlig diagnose peker seg ut. De søker behandling i USA, Canada, Tyskland og Kina.

  • Det er krefttyper med dårlig diagnose som peker seg ut: lungekreft, hjernekreft og bukspyttkjertelkreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Hun sier det er stor og økende pågang fra kreftpasienter som har fått tilbud om alternativ behandling utenfor helsevesenet.

  • Vi har full forståelse for at pasientene vil forsøke alle muligheter. Kreftforeningen anbefaler at all bruk av alternativ behandling skjer i samsvar med behandlende lege, sier Ryel.

Advarer

NAFKAM har mottatt tilbakemeldinger fra pasienter som har prøvd behandling i utlandet. Erfaringene fra pårørende og pasienter er både negative og positive.

— En del pårørende reagerer på hvor mye penger som er brukt til behandlinger, særlig hvis resultatet er negativt, sier Vinjar Fønnebø.

Revmatikerforbundets interessepolitiske talskvinne Merete Nilsen anslår at det koster mellom ti og 20.000 kroner for fire ukers behandling i varmere strøk. Hun advarer mot tilbud som ikke er godkjent.