KARI PEDERSEN

— Bergen tingrett viser her en oppførsel som hele det politiske system må ta en diskusjon på, sier stortingsrepresentant Karita Bekkemellem Orheim, som leder Aps kvinnebevegelse.

Tirsdag bestemte tingretten å fjerne Ågot Himle som meddommer i en voldtektssak. Avgjørelsen var begrunnet med at Himle selv opplevde et seksuelt overgrep som 15-åring, og siden har engasjert seg sterkt i kvinnepolitikk.

Karita Bekkemellem Orheim sier til Bergens Tidende at kjennelsen fra tingretten er uttrykk for holdninger som opprører mange.

— Dette er holdninger vi må komme til livs, sier Bekkemellem Orheim og utdyper: - Det må være en verdi for samfunnet at et menneske som har levd et såkalt normalt liv og opplevd det samme som mange kvinner, vil tjenestegjøre som meddommer. Ikke noe tilsier at Himle ikke skulle ha sin integritet i behold, selv om hun har slike erfaringer.

— Hvordan kan du følge opp politisk?

— For å være helt ærlig, vet jeg ikke ennå. Jeg har aldri vært borti noe liknende. De nærmeste dagene vil jeg vurdere hvordan jeg kan reise problemstillingen på en ordentlig måte i det politiske miljø. Det hjelper ikke hva vi vedtar på Stortinget hvis ikke rettssystemet følger opp., sier Bekkemellem Orheim.