— Etter to-tre besøk så jeg hva slags reklame og hvilke bilder som var i kafeen. Det som sjokkerer meg mest er at ingen har gjort noe med det, sier hun.

Det er spesielt en figur som står i vinduet som Elnes føler seg støtt over. Den viser en svart person med knallrøde lepper, øreringer og en diger hatt. Bortsett fra et lite klede som dekker det aller nødvendigste foran, er kroppen naken. Han står godt bakoverbøyd i serveringsposisjon med et brett med kaffebønner i hendene.

  • Det er underforstått at det er hvite mennesker han gjør tjeneste for, mener Elnes, som også peker på veggen der et bilde viser en svart ungdom som tilbyr kaffe med et smil. Også han i et lite klede, med bar bak.
Jeg har opplevd så mange som reagerer at jeg synes en kan la være å bruke slik reklame

Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter

Nedverdigende bilder

Mia Elnes mener ingenting kan forsvare at det vises nedverdigende bilder av svarte mennesker.

  • Her lar Friele reklamemateriellet sitt passere som antikviteter, men unge mennesker vil like fullt bli vist uverdige bilder av svarte mennesker, påpeker hun.

Elnes flyttet i sommer fra Nord-Carolina til Bergen for at de to barna hennes, som har norsk far, skulle få lære hans språk og kultur. Mens de var på Nygård skole, satt hun og leste norsk på Kaffehuset Friele på togstasjonen i Bergen.

  • Hva vil nordmenn føle om president Barack Obama eller skuespilleren Will Smith kom inn på denne kafeen og så slike bilder av svarte mennesker? spør hun.

Reagerer ikke

Gjester og ansatte BT har snakket med på cafeen reagerer ikke på utsmykningen av lokalet.

Jacob Lygren Døskeland sitter i nærheten av vinduet med den store figuren på Kaffehuset Friele med en kopp kaffe og dagens avis foran seg. Han har verken lagt merke til figuren eller de andre bildene som Elnes finner støtende.

- Ser du noe nedverdigende ved figuren?

  • Nei, dette er ikke støtende for meg, men jeg kan tenke meg at den er det for henne.

Lygren Døskeland mener figuren er fredelig og ikke noe å bry seg om.

  • Bin Laden er viktig. Dette er ikke viktig, sier han.

Fatou Bah (20) er halvt afrikaner og halvt norsk og arbeider på Kaffehuset Friele. Hun har ikke tenkt noe videre over utsmykningen på sin arbeidsplass.

  • Jeg reagerer ikke. Kanskje fordi jeg er født her i Bergen, sier hun.

Helen Wathne, driftssjef på kafeen, sier bildene er karikaturer på det synet en hadde før og reklamesymbol fra 30-tallet.

- Kan du forstå at de kan virke støtende?

  • Ja, med hennes bakgrunn.

Eksotisk drikk

Leder for kommunikasjon og samfunnsansvar i Kaffehuset Friele, Atle Engelsen, presiserer at kafeen på jernbanen i Bergen er drevet av en av bedriftens kunder, SSP, som har fått låne navn og rekvisitter. Han har selv sett bildene og figuren som Elnes reagerer på.

  • Sånn var reklamen før. Dette er bilder og illustrasjoner fra åtti år tilbake i tid. Kaffe ble regnet blant krydderier, ble sett på som en eksotisk drikk og befolkningen var farget der kaffe ble produsert, forklarer Engelsen.

Han forstår at en amerikaner som kommer til Norge uten å kjenne historien kan reagere, men peker på at bildene er eksotiske, ikke rasistiske. Engelsen opplever ikke at det er aktuelt å fjerne rekvisittene fra kafeen, men han er sikker på at kafeen vil ta de riktige valgene på bakgrunn av kundenes reaksjoner.