Natt til lørdag gjennomførte kommunens skjenkekontrollører en storaksjon mot byens utesteder. Mellom 85 og 90 steder ble kontrollert.

Med på kontrollene var blant annet Lotteritilsynet, som sjekket utesteder med internett.

— Han kom bort til disken å sa at jeg måtte betrakte det som en advarsel: Det er forbudt å spille på offentlige steder, sier bartender Jan Bjelland på 2 nd Etage i Kaigaten.

Det er første gang han har Lotteritilsynet på besøk, og han er oppgitt over det nye kravet.

— Jeg fant det merkelig, rett og slett. Det er greit nok at det ikke er lov med private spillebuler, men hvis de forlanger at jeg skal passe på hva folk gjør på internett blir det en litt vanskelig situasjon, sier han.

Tviler på lovhjemmel

Bjelland stille spørsmål ved hvilken hjemmel Lotteritilsynet har for å pålegge han å kontrollere kundenes internettbruk, eller å legge inn sperrer mot spillesider.

— De skal få vanskelig å bevise at vi ikke kan han fritt internett som service til våre gjester, sier Bjelland.

Gro Gaarder, som leder Kontor for skjenkesaker i Bergen kommune, er sikker på at hjemmel er i orden.

— Alle etatene som er ute har sine egne hjemler. Lotteritilsynet har helt sikkert sine i orden, noe annet vil forbause meg, sier hun.

Gårder sier det heller ikke er første gang Lotteritilsynet er med på kontroll.

— Det er andre gangen. De var også med i aksjonen før jul, sier hun.

Idol-tomme utesteder

Skjenkepolitiet fant ingen graverende brudd på bestemmelsene i aksjonen, som varte fra klokken ni fredag kveld til tre om natten.

— Vi hadde en samling klokka 23, men det var veldig lite folk ute. Det var nesten slik at det var flere kontrollører enn kunder. De satt vel og så på Idol, sier Gaarder.

Det eneste de fant var et utested med litt dårlig bemanning «i forhold til klientellets vanskelighetsgrad», som Gaarder uttrykker det.

Hun har heller ikke fått rapport om alvorlige brudd fra kontrollene senere på kvelden.

Det er likevel for tidlig å si hva som kommer ut av aksjonen. I tillegg til Lotteritilsynet var nemlig også folk fra likningskontoret, fylkesskattekontoret, trygdeetatens misbruksteam og brannvesenet med på aksjonen.

For flere av disse må funnene fra helgens razzia sjekkes grundigere over helgen.