— Han er jo ikke siktet for noen brann. Min klient er uforstående til at han har gjort noe straffbart, sier Helmich Pedersens advokat , Aksel Kayser, til bt.no.

– Jeg oppfatter ransakingen og siktelsen som et forsøk fra politiet for å finne ut om de kan finne noe mer. Jeg tror det hele beror på en misforståelse, sier Pedersen selv til BA.

Ifølge avisen gikk bergenspolitiet onsdag til aksjon mot Pedersen og leietaker Arne Steen, som har leid ut deler av sine lokaler til utenlandske sesongarbeidere. Også Steen er nå siktet for brudd på kulturminneloven.

Politiet mener de to har gjort endringer i bygget som ikke er godkjent.

Politiadvokat Gro Berge ved Hordaland politidistrikt sier til bt.no at siktelsene er foreløpige.

— De er siktet for brudd på kulturminneloven. De er også mistenkt for overtredelser av plan- og bygningsloven og skatte- og momslovgivningen, sier Berge.

BT pratet med Helmich Pedersen to dager etter den dramatiske brannen.

— Det er ... får håpe det er en vekker, at myndighetene kan begynne å bruke mer penger på brannsikring, sa han da.

Truer med anmeldelse |

— Det skulle bare være et lager - Ikke snakk om hybler

En 25 år gammel italiener som bodde midlertidig i boden, er siktet etter straffeloven forå ha forårsaket brannen. Politiet mener han sovnet med en pizza i ovnen.

— Det sto en frityrgryte med olje i på komfyren. Vi mener det har vært skrudd på feil bryter, og at det er matlagingen som er årsak til brannen, sier Berge.

25-åringen skal snart reise hjem til Italia, men har godtatt å stille til en fremtidig hovedforhandling.

— Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Hvis det er pizzastekingen som er årsaken, er det heller snakk om et hendelig uhell enn grov uaktsomhet, sier 25-åringens forsvarer Knut Harald Braathen til bt.no.

Natt til søndag 8. september slapp syv unge mennesker så vidt unna å bli tatt av brannen. Det viste seg raskt at det ikke var søkt om tillatelse til å leie ut for overnatting der. Like fullt har utenlandske sesongarbeidere på Torget, fått leie overnattingsplass der noen måneder i sommersesongen.

Les også:

— Brannsjefen må gå

— Sprinkleranlegget på Bryggen ruster og lekker Jan Harald Helmich Pedersen har bekreftet at han kjente til dette, men sier det var en av leietakerne, Arne Steen, sitt opplegg.

— Det var ikke snakk om hybler, men oppholdsrom, kontor og lager der det var satt inn madrasser eller senger.

- Som huseier kan du bli holdt ansvarlig for eventuelle manglende tillatelse og ulovlig utleie?

— Jeg antar at jeg ikke blir det. Jeg vet ikke om det er nødvendig med tillatelse. Disse bodene ble jo brukt som overnattingssted om somrene lenge før det kom lover om dette. Men jeg skulle nok ha stoppet det, sa Hemlich Pedersen for en måned siden.

Se bildefortelling!

RUNE BERENTSEN
OVERNATTING UTEN GODKJENNING: Huseier Jan Harald Helmich Pedersen antar at han som huseier ikke vil bli holdt ansvarlig for eventuell manglende tillatelse og ulovlig utleie. - Jeg vet ikke om det er nødvendig med tillatelse, sier han til Bergens Tidende.
Helge O. Svela