PETTER NATVIG

— Vi har vært arkeologer og gravd opp gulvet lag for lag, sier Kim Lingjærde som er styreformann i Stiftelsen Bryggen.

Der de ansatte på Follesø Fiskehandel tidligere sløyet fisk på bakrommet, ser man nå rett ned i avgrunnen. De eldste, nederste gulvbordene er oppflisete og ser skjøre ut. Oppå dem har man i tidenes løp lagt trepanel, og da fiskebutikken etablerte seg på 30-tallet, var det mest hygienisk med fliser. Slik synliggjøres Bryggens noe vaklende fundament. For dem som frykter at hansahusene skal råtne bort finnes det håp i sikte.

Ferdig tidligst i 2024

Stiftelsen Bryggen fikk i år åtte millioner kroner til restaurering av den verdifulle bygningsmassen. Totalbehovet er anslått til 260 millioner kroner, og Lingjærde regner ikke med at arbeidet er fullført før minst 20 år frem i tid. Det finnes 61 bevaringsverdige bygninger på Bryggen. 38 av dem er ennå urestaurert. Som kjent ble hansahusene allerede i 1978 plassert på den berømte UNESCO-listen over umistelige gjenstander eller områder i verden. Bevaringsverdien gjør restaureringsarbeidet spesielt vanskelig.

Hull mot naboen

— Det er ikke hverdagskost å restaurere gamle tømmerbygg som til og med er verdensarv. Hver gang du ser hardt på en tømmerstokk, må du ha den avfotografert og ha innhentet tillatelse, sier Kim Lingjærde.

Et utskåret hull i veggen bak oss gir fritt utsyn mot sideveggen i nabobygningen. Også der er de laftete stokkene flisete og morkne.

— Dette er ment som et visningssenter for det lokale bergenske publikum og nysgjerrige tilreisende. Målet er å synliggjøre behovet for restaurasjon og hvordan vi bruker våre tildelte midler. Vi vil dokumentere fortiden som ligger her. Derfor denne utstillingen om bygningsskader, reparasjonsteknikker og konstruksjonen av Bryggen, sier Kim Lingjærde.

LAGVIS FORRÅTNELSE: Gulvet er brutt opp for å vise fundamentets tilstand.<P/>FOTO: ARNE NILSEN
BESØKSSENTER ÅPNET: En modell av Bryggen slik den så ut i 1900 stilles ut i Holmedalsgården.<p/>FOTO: ARNE NILSEN