Rundt klokken 09.15 raste deler av en fasade ut i Håkonsgaten 17. En stor betongbit holdt på å treffe en fotgjenger, forteller operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt.

— Betongbiten har gått gjennom en markise. Vi er på stedet, og har stengt deler av veien, sier Myrtvedt.

Politibetjent Frode Dæmring sier at både brannvesenet og politiet jobber med å sikre stedet. Murspesialister er også tilkalt for å vurdere om det er fare for at mer betong raser ut.

— Denne steinen er såpass stor at den kunne voldt stor skade om den hadde truffet et menneske, sier Dæmring.

Flere ras fra samme bygg

Anne Brit Reistad er nabo til bygget hvor raset har gått fra.

Hun sier at det har rast ut fra det aktuelle bygget flere ganger det siste året. Senest 6. januar raste halvannen meter lang plattlodd fra mønet som er vendt mot byggets bakgård.

I et brev Reistad sendte til kommunen 11. februar, advarer hun mot en alvorlig ulykke.

— Stein har falt ned fra taket og gaten tilbake flere ganger tilbake til 2011. Det er stor risiko for at det kan skje en ulykke og noen må gripe inn så det ikke går menneskeliv, skriver hun i brevet.

— Jeg har vært i kontakt med kommunen om at liv kan gå tapt her. Jeg orker ikke mer av dette, sier hun til BT.

Huseieren av bygget som det har rast betong fra, hadde ikke mulighet til å kommentere saken da BT tok kontakt fredag formiddag.

- Skyldes kuldeperioden

Det er gått en rekke fasaderas i Bergen den siste tiden. Senest i går ble en fotgjenger sneiet av en betongbit som løsnet fra taket han gikk under. Tirsdag denne uken skjedde det samme i Valkendorfsgaten.

For to uker siden raste betong fra et hus i Allegaten på Nygårdshøyden. Det viste seg at deler av mønet har løset og dundret ned på bakken foran inngangsdøren.

Murmester Jan Erik Aastvedt tror kulden har skylden.

— Vi ser ofte dette under langvarig frost. Hvis det er fuktighet i konstruksjonen, fra lekkasjer i taket eller muren som leder vann inn i konstruksjonen, så vil dette fryse og isen utvider seg og sprenger på. Ofte sitter det fortsatt fast, fordi isen holder det fast, men så løsner det og faller ned når det kommer mildvær, sier Aastvedt.

Det er gjerne steder som gesimser, balkonger og utsmykninger som er spesielt utsatt.

- Sett mange slike skader

Betong som løsner kan også skyldes jern inni konstruksjonene som ruster. Aastvedt forteller at rusten oppfører seg omtrent på samme måte som is, den utvider seg og sprenger løs puss.

HØYT: Betongen har løsnet helt oppe ved taket.
ERLEND L. HAUGEN

— Men akkurat nå, når vi har gått fra frost til mildvær, knytter det seg nok til været. Passer man på huset, slik at vann ikke kommer inn i konstruksjonene, så unngår man slike ting.

Aastvedt forteller at de har sett mange slike skader under de «strenge vintrene» de siste tre årene, mens det de foregående 10-15 årene var forholdsvis sjeldent.

— Bergensområdet er ganske ekstremt når det gjelder værskifter. Vi opplever gjerne tine-fryse-tine-fryse-sykluser flere ganger i døgnet, så det stilles enorme krav til fasadematerialet her i byen, sier murmesteren.

FARLIG: - Denne steinen er såpass stor at den kunne voldt stor skade, sier politiet.
TOR HØVIK