TORGEIR NORLING

Det er bare så vidt bris i kastene, men av en eller annen grunn skyter trimaranen «Academy» enorm fart. Plutselig er vi oppe i hele 21 knop og Øygardskysten nærmer seg farlig.

— 30 meter fra land, roper Knut Frostad en kommando. Så hyler det i tau og blafrer i seil. Båten snur 180 grader. Den står stille et par sekunder, men så rykker det til igjen. Båten skyter som en pil gjennom vannet.

— Du får ikke noe råere enn dette, sier Frostad.

Misunnelige blikk

For misunnelige blikk var det mange av på fjorden da Frydenbø-gruppen inviterte BT og et utvalg av sine kunder på seiltur. Alt ved «Academy» er nemlig konstruert for en ting, ekstrem hastighet.

— Topphastigheten er på 35 knop, og båten går generelt mye fortere enn alt annet. Det er fascinerende hvor fort det faktisk er mulig å gå ved hjelp av vindkraft, sier Knut Frostad.

Etter å ha deltatt i verden rundt seilasene Whitbread og Volvo Ocean Race flere ganger, vet Frostad godt hva han snakker om.

— Det er nesten som å kjøre et romskip, sier han.

Frostad forklarer at karbonbåten er like lang som den er bred. 60 fot begge veier. En 30 meter lang mast bærer et monster av et storseil på hele 190 kvadratmeter. Mellom skrogene og bærearmene er store trampoliner spent ut. Ellers er båten ribbet for alt som strengt tatt ikke er nødvendig. Her finnes ikke toalett. Mannskapet har bare én køye på deling. En enslig kokeplate i den lille kabinen forteller at det er langt fra gourmetmat som serveres.

Frostad forteller at det i Norden bare finnes fem tilsvarende trimaraner. I Frankrike er imidlertid båtene svært populære. Årlig arrangeres det store og prestisjetunge seilaser over Atlanterhavet.

Vindstille

Helt uten vind blir det imidlertid vanskelig selv for «Academy». Ved Askøybroen er det blikk stille, og ikke et vindpust i luften.

— Det blir litt juks dette, men vi kan ikke ligge her hele dagen, sier Frostad, og starter den 30 hestekrefters store hjelpemotoren.

Noen minutter senere ser vi igjen sjøen kruse seg. Solgangsbrisen er på vei.

— Nå har vi vinden om 30 sekunder, smiler Frostad fornøyd.

Nøyaktig et halvt minutt senere blafrer det i seilene og «Academy» skyter igjen fart. De neste timene går det unna. I en fart på mellom 15 og 21 knop, seiler vi rundt på kryss og tvers rundt i skjærgården. I syv tiden raser vi for fulle segl og i 16 knop rett inn Byfjorden.

Verdens raskeste

I neste omgang skal «Academy» videre til Sognefjorden, så en svipptur til Trondheim, før båten igjen setter kursen sørover.

Knut Frostad forteller at de ved Færder skal forsøke å slå sin egen rekord fra Norge til Danmark: Til Skagen på tre og en halv time, og en gjennomsnittlig hastighet på 21,7 knop sier det meste.

«ROMSKIP»: – Du får ikke noe råere enn dette. Det er nesten som å kjøre et romskip, sier Knut Frostad. Simon Koch, til høyre, studerer vinden.<br/>Foto: HELGE HANSEN
EKSTREM FARKOST: Knut Frostads «Academy» er en seilbåt utenom det vanlige. Selv i svak vind skyter den enorm fart. Med god vind kan den gjøre hele 35 knop. <br/>Foto: KNUT STRAND