Evakueringen vil vare noen timer, mens sikringsarbeidet pågår.

Oppdagelsen av de to blokkene skjedde ved restaureringsarbeid på Fredriksberg festning, rett ovenfor Georgernes verft. Hver av blokkene skal veie mellom 10 til 14 tonn, og måler rundt 6-7 meter i lengde.

Ifølge geolograpporten, er det bak den ene blokken en åpen sprekk fylt med jord og trerøtter. Forvitring og rotsprengning er grunnen til at kommunen allerede i morgen skal sikre blokken.

Evakueres i morgen

Også den andre blokken blir karakterisert som ustabil. Blokken er sikret med en gammel bolt, men geologene bak rapporten frykter at bolten har gått så lite inn i fjellet bak at blokken ikke er trygg.

Selv om de to steinblokkene anses som så farlige at de skal sikres i morgen, er det ingenting som tyder på en umiddelbar fare, ifølge informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

— Disse steinene har vært der lenge, og det er ingenting som tyder på at det haster, sier Rastad.

Derimot er kommunen allerede på plass med innleide restaureringsmannskaper som vil gjøre jobben de nærmeste to ukene.

De rundt 300 innbyggerne ved Georgernes verft fikk i går ettermiddag utdelt varsel om steinblokkene og den kommende sikringen. På grunn av faren for steinsprang de første timene, vil kommunen evakuere de rundt 50 beboerne ved Georgernes verft 17, som er bolighuset som ligger rett under de to blokkene. Også nabobygg kan bli evakuerte.

USF Verftet vil ikke være påvirket av arbeidene, bortsett fra at veien i korte perioder kan være stengt.

Småstein i blomsterbed

— Ingen vil kunne oppholde seg rett nedenfor. Når sikringsfolkene henger i seler og tau, kan det lett komme småstein. Derfor er det standard prosedyre, sier Rastad.

Blokkene skal forankres på tvers av andre steiner, og sikres med tre meter lange bolter mot massivt fjell.

Tidligere har beboere i området meldt om småstein flere ganger. Det skjedde senest for tre uker siden etter at restaureringsarbeidene ved Fredriksberg festning satte i gang.

— Andre har meldt om småstein de har funnet i blomsterbed, sier Nils Viken, styreleder i Georgernes verft borettslag. I går kveld varslet han medlemmene i borettslaget.

Ålesund

Med katastrofen fra Ålesund friskt i minne, er styrelederen glad for at blokkene blir raskt sikret. Natt til 26. mars raste en boligblokk i Ålesund sentrum sammen. Fem personer omkom.

— Når noe nå blir avdekket, er det fint at det blir gjort noe med det umiddelbart, sier Viken.

Rett etter katastrofen bestilte borettslaget en egen geologisk undersøkelse for nettopp området der de to rasfarlige blokkene sitter. Nå er Viken glad for at kommunen kom dem i forkjøpet.

— Tankene om å undersøke området kom med en gang etter det som skjedde i Ålesund. I de andre områdene rundt her er det sikret med bolter og netting, men akkurat området bak festningen har det ikke vært jobbet noe særlig med, sier Nils Viken.

RAFSFARE: Rett over Georgenes verft er det to løse steinblokker. I morgen skal de sikres. ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE
LØS BLOKK: Jordfylte sprekker, trerøtter og frost gjør steinblokken farlig for beboerne rett under.
Odd Mehus