Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for fjellområdene i Hordaland og Sogn og Fjordane torsdag. De advarer mot vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind og mye nedbør.

Torsdag klokken 15.00 er status denne:

Kan bli stengt

Riksvei 7 Hardangervidda: Kolonnekjøring for alle biler.

E134 over Haukeli er åpen.

Riksvei 13 Vikafjellet er stengt på grunn av rasfare og åpner ikke torsdag.

Riksvei 52 over Hemsedalfjellet er åpen for fri ferdsel.

Fylkesvei 50 Aurland-Hol stengt på grunn av rasfare.

E16 over Filefjell er åpen.

Flere fylkesveier stengt

I Sogn og Fjordane er en rekke veier stengt på grunn av ras, som er utløst av de store nedbørsmengdene.

I ettermiddag er det satt inn båtrute mellom Vik og bygdene Framfjord og Nese innerst i Arnafjorden.

— Vegen er stengt på grunn av rasfare. I tillegg har det gått et ras mellom Indrefjorden og Framfjorden, sier Inge Horstad i Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Den rasutsatte fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde er også stengt på grunn av rasfare. Her gir Dalsfjordsambandet omkjøringsmulighet.

– Det blir gjort en ny vurdering klokken 17, men veien kan bli stengt heile dagen, sier Jan Erikstad ved Vegtrafikksentralen til NRK Sogn og Fjordane.

I Balestrand er veien stengt både ved Esebotnen og Ulvastad. Også fylkesvei 92 Vik - Arnafjord i Vik er stengt. Det same gjelder fylkesvei 616 Dombestein - Davik i Bremanger. Her blir det ny vurdering klokken 17.

I Luster er fylkesvei 337 til Veitastrond stengt på grunn av fleie ras.

0,1 meter regn

Værmeldingen for kommende døgn er ikke mindre vill enn tilstandene var på E16 onsdag kveld.

Torsdag blir etter alt å dømme det våteste døgnet så langt i år i Hordaland. 100 millimeter kan bli fasiten for nedbørsdøgnet når det er over klokken 06 fredag.

Det er like mye som målestasjonen på Florida i Bergen målte i hele januar.— Men mesteparten ser ut til å komme nord for Bergen, sier meteorolog Solbjørg Apeland hos Storm Geo.

Allerede fra onsdag kveld begynner det å dra seg til, før lavtrykksfronten som nå ligger og godgjør seg sør for Island for alvor kolliderer med fjellene på vestlandskysten torsdag morgen.

— Det kommer til å regne jevnt hele dagen før det går over i bygeaktivitet om kvelden, sier meteorologen.

- Uvanlig stort lavtrykk

Det vil blåse sør-vest liten til stiv kuling på kysten, før vinden dreier mer vestlig utpå kvelden. Temperaturen i Bergen vil ligge rundt syv grader.

Det kan også komme hagl- og tordenbyger. Forklaringen er at lavtrykket er uvanlig stort for årstiden.

— Lavtrykket er så stort at det drar med seg luftmasser helt fra sørspissen av Grønnland. Det gir så store temperaturforskjeller at luftmassene blir ustabile.

De fleste lavtrykk av denne størrelsen oppstår om høsten og vinteren, ifølge meteorologen.

Snøskredvarsel i fjellet

Det ser ikke spesielt lyst ut mot helgen heller. Først mandag viser prognosene gløtt av sol, før den beskjedne høytrykksryggen avløses av atter nye lavtrykk.

NVE har sendt ut følgende varsel for Sunnmøre, Nordfjord, Fjordane, Sogn, Voss og Røldal:

Fra seint i kveld, onsdag, ventes det lokalt store nedbørmengder. Fra i kveld til torsdag kveld kan det lokalt komme 60-100 mm på 24 timer. Det er ventet faregrad 4-stor snøskredfare på grunn av nedbør i form av regn opp mot ca 1000 m.