Det sier Inge Bjørklund til bt.no onsdag formiddag. Kvelden før, ved 20.30-tiden, fikk politiet melding om et jordras i Nipedalen på Laksevåg. Raset hadde gått fra et hus ned mot nabohuset i Kvernhusveien.

Berømmer kommunen

Inge Bjørklund bor i huset som nær ble truffet av de kraftige jordmassene. Han hadde barnebarnet i huset, men den lille hadde ikke lagt seg for kvelden da jordmassene raste ut.

— Da jeg så omfanget, sa jeg til min kone at barnet måtte ligge på vårt soverom. Det er dramatisk når barnerommet ligger bare en meter fra stedet der raset stanset. Da går det noen tanker gjennom hodet, medgir han.

— Vi har jo sett rasene som har rammet Vestlandet og Trøndelag den siste tiden, og hvilke ødeleggelser de har forårsaket. Jeg innrømmer at jeg også tenkte på tragedien på Hatlestad for noen år siden, legger han til.

Han berømmer kommunen for kjapp respons, og synes de fortjener skryt.

— Systemet fungerte optimalt etter mitt syn. De hadde prosedyrer på det og tok det veldig seriøst. All honnør til Atle Kleppe i samferdselssetaten, mener han.

- Var redd

TIRSDAG KVELD: Slik så det ut like etter raset. Både kommune og politi var ute for å vurdere forholdene.
2211-TIPSER

Etter at raset gikk, ble kommunal vakt og kommunens samferdselsetat koblet inn. I kveldsmørket, og uten tilgang på geolog, ble det bestemt å evakuere husene.

Et titall personer i husene som raset gikk mellom, måtte dermed finne seg alternativ overnatting.

— Vi anbefalte dem å fraflytte husene. Vi vi fikk ikke tak i geolog tirsdag kveld, og vi var i stuss om det var sikkert å bli værende, sier driftssjef Atle Kleppe i samferdselsetaten.

Føre var

Han forteller at raset startet bare halvannen meter fra grunnmuren på huset i Nipedalen.

— Vi så ikke fast fjell videre innover og var usikre på hvordan huset er fundamentert. Derfor valgte vi å være føre var, og evakuere beboerne, sier Kleppe.

Et ektepar og en leieboer fra huset i Kvernhusveien fikk hotellrom i regi av kommunen. Resten av beboerne i dette huset ordnet seg overnatting på annet vis. Beboerne i Nipedalen kunne midlertidig flytte til familie like ved.

— Saken er nå overført til byggesaksavdelingen, sier driftssjef Kleppe til bt.no onsdag morgen.

Ifølge Bjørklund skal fagfolk vurdere om det er trygt å bo i huset videre.

IMG_8120.jpg
RUNE MEYER BERENTSEN