KJERSTI MJØR

Hagelangs i Brønndalen hersker harmonien — men bare tilsynelatende. For borettslagsidyllen slår sprekker allerede ved parkeringsplassen.

«Advarsel», står det på oppslaget ved innkjørselen. Den fryktede pærebrannsykdommen er nå påvist også i Loddefjord, og på dagtid herjer motorsager fra Grønn Avdeling i bydelen.

Da Fride Ørn (18) kom hjem fra skolen mandag, var en gammel kjenning borte vekk fra hagen.

— Treet har stått her siden jeg var 7 år, og stengt for innsyn til kjøkkenet vårt. I dag var det plutselig tomt!

Til kamp

Bare stubbene er igjen av familiens mispel, etter at mamma ringte Mattilsynet forrige uke og fortalte om mistanken sin.

— Det var nødvendig, konstaterer Fride nøkternt, og legger til at flere andre i nabolaget også er blitt noen trær fattigere.

For skal Mattilsynet klare å stoppe pærebrannsmitten, er det ingen tid å miste.

— All mispel skal vekk! Også store, pene hekker, som er blitt pent vedlikeholdt i mange år. Nå er det full krig. Jeg håper vi vinner, sier distriktssjef Paal Fennell i Mattilsynet Bergen til BT.

Han forteller at den første reaksjonen var panikk og fortvilelse, da sykdommen ble påvist også i Hetlevikåsen og Brønndalen forrige uke. Trolig kom smitten fjordalangs, fra Liaskjeret på Sotra.

— Håpet er fremdeles at de to nye funnene er isolerte tilfeller. Første prioritet nå er å rydde opp, slik at sykdommen ikke sprer seg enda mer. Så lenge vi tror vi klarer å begrense omfanget, rydder vi!

- Kapp nå!

Tidligere er plantesykdommen påvist også i Gulen, Austevoll, Fjell, Sund og Hjellestad i Bergen. Fennell forteller om enda et skrekkscenario.

— Vi er livredde for at sykdommen skal spre seg til Hardanger. Vil fruktdistriktet tåle ett år med pærebrann? Det kan bety kroken på døra, sier Fennell, som nå appellerer til alle hageeiere med mispel om å ta sagen i egen hånd:

— Kapp dem ned med en gang! Jo før, jo heller! Det vil hjelpe veldig på smittepresset, oppfordrer Fennell.

BORTE VEKK: Familiens mispel måtte gi tapt i møte med den kommunale sagen i går. Dødsårsak: Pærebrann. Da 18-åringen Fride Ørn kom hjem fra skolen i går, var treet alt fjernet. <br/> Foto: PAUL S.AMUNDSEN