TRUDE HAUG

— Her snubler folk mange ganger om dagen. Det er tjuefem til tretti personer som ligger i gaten utenfor her hver dag, sier bestyrer Kjell Gunnar Myhre på restauranten Banco Rotto.

Etter at Bergen kommune rustet opp Vågsallmenningen med ny gatestein, ble det lagt en kant, en forhøyning mot et fortau, utenfor Banco Rotto. Det er denne folk snubler i.

— Sykebilen har vært her syv ganger og vi har kjørt elleve stykker til legevakten. Vi er blitt eksperter på førstehjelp alle sammen. Kokken på kjøkkenet får god bruk for isposene sine, forteller Myhre.

Mange uhell

Tidligere denne uken snublet en 23 år gammel jente som skulle på byen sammen med en venninne. Armen hennes knakk, og hun slo haken i gaten, som også førte til noen løse tenner.

— Jeg kjørte henne til legevakten. Vi vet at hun havnet på sykehus, men jeg glemte å spørre om navnet, fortsetter Myhre.

Hege Olsen spiser ofte lunsj på Banco Rotto, og bekrefter at det skjer mange uhell.

— Det er mange som vrikker foten her. Forrige uke så jeg en gammel dame som falt. Det gikk heldigvis bra, sier Olsen.

Gerd Tefre (78) er en av de uheldige som for en uke siden falt i gaten på Vågsallmenningen. Nå har hun vondt i armen, men er veldig glad for at hun ikke brakk noe.

— Jeg kan ikke skjønne hvorfor kommunen har laget denne kanten. Det skulle ha vært helt plant der nede, mener Tefre. Hun har også venninner som har snublet der.

Fjernet rød markering

— Jeg gjorde oppmerksom på at kanten kom til å bli et problem da den ble laget, forteller Myhre. For å markere den tydeligere sprayet jeg den med rødt. Jeg fikk tillatelse av kommunen. Men så ombestemte de seg og kom hit med en svær bil og en høytrykksspyler og fjernet markering. Nå har de festet noen svarte markeringer ved inngangen her, men det hjelper ikke noe særlig, sier han og legger til:

— Vi har døpt kanten «egenmeldingen» nå. Dette er jo det vi ser på dagen, men hva skjer om natten, og hvordan skal det gå til vinteren når det blir is og snø, spør han megetsigende.

Kommunen avventer

Øvre del av Vågsallmenningen ble ferdig opprustet i desember i fjor, og kostet 19 millioner kroner. Landskapsarkitekt Mogens Lock Hansen i kommunen er klar over at enkelte har snublet i kanten.

— Ja, vi har registrert at noe har skjedd der borte, svarer han.

— Hva vil kommunen gjøre med det?

— Vi har markert oppspringet på belegget med ved inngangen til restauranten for å gjøre kanten tydeligere.

— Hvorfor ble den røde markeringen fjernet?

— Vi har lagt ned en nytt belegg, og spraymalingen passet ikke inn i det nye anlegget.

— Hvis det er slik at det er en alvorlig felle, vil kommunen gjøre noe med forholdet da?

— Nå avventer vi effekten av den svarte markeringen, og hvis det ikke er nok, får vi ta det opp til ny vurdering, sier Lock Hansen.

Fortau fra 1890-årene

Landskapsarkitekt Aksel Sømme i Arkitektgruppen Cubus forteller at linjen utenfor Banco Rotto markerer et fortau som gikk der i 1890-årene. Fortauet var et av Norges første, og derfor ønsket riksantikvaren at det skulle markeres på denne måten.

Arkitektbyrået hadde ansvaret for utbyggingen, men de har vært engstelige for at forhøyningen skulle komme for brått på dem som går i området. Selv ønsket Cubus at fortauet kunne hatt en forsiktig antydning av en kant, eller en annerledes overflatebehandling som kunne markert det tidligere fortauet.

— Men det fikk vi ikke gjennomslag for, sier Sømme.

FARLIG KANT: Kanten som markerer fortauet fra gamle dager har fått mange besøkende på Vågsallmenningen til å falle og skade seg. <br/>Foto: TRUDE HAUG