To totalt forskjellige virkelighetsoppfatninger rår rundt oljekatastrofen på Fedje. Lokalbefolkningen på øyen mener Kystverket ikke har gjort noen ting i løpet av helgen (se forrige side).

Beredskapsdirektør Tor Christian Sletner i Kystverket er helt uenig.

— Kystverket leder Statens beredskapsorganisasjon og har sendt folk til Fedje. Bare fordi folk ikke ser kjeledresser med Kystverket på, betyr ikke det at vi ikke er der. Folkene er der ute etter en systematisk innsats ledet av Kystverket, sier Sletner.

- Liv og helse først

Han er oppgitt over beskyldningene om manglende innsats.

— Allerede lørdag tok vi opp 130 tonn olje. Betyr det at vi gjør noe eller ikke?

Likeledes reagerer Sletner på påstandene om at Kystverket har latt være å handle fordi Statoils oljeoppsamlingsfartøy «Slurpen» ikke blir brukt.

— Vi kan ikke sende ut «Slurpen» i åtte meter høye bølger. Båten har et fribord på 20 centimeter. Å sende ut «Slurpen» i slikt vær er å sende folk i døden. Hvis det betyr at vi ikke gjør noe, ja, så får det være. Vi må ta hensyn til liv og helse, påpeker Sletner.

Det bekreftes av Statoils informasjonsleder, Kåre Ness.

— Det skal ikke mye uvær til før det blir begrensninger på bruken av «Slurpen», sier Ness.

Fordel med depot

Tor Christian Sletner innrømmer at det hadde vært en fordel om oljeverndepotet hadde ligget på Fedje - i hvert fall på fredag.

— Vi skal være ydmyke nok til å innrømme at det kanskje hadde vært gunstig å ha depotet på Fedje da. Men den nasjonale risikovurderingen tilsier fortsatt at det ikke er mer sannsynlig at en slik ulykke skulle skje på Fedje i forhold til andre steder langs kysten, sier Kystverket-direktøren.

— Så det hadde gjort en forskjell?

— Jeg tror at enhver vil forstå at når et fartøy treffer øyen Fedje, og du har et depot 100 meter oppi gaten, ville det ha vært enklere, sier Sletner.

- Har nok utstyr

Både Statoil og Hydro har mye oljevernutstyr på Mongstad og Sture. I tillegg er det utstyr på Ågotnes og Solund. Et nytt depot på Fedje er for mye, argumenterer Sletner.

— Det er ikke kostnadseffektivt, og derfor må vi fordele ressursene. Vi bruker i dag utstyr fra Hydro og Statoil, utstyr som inngår i Statens beredskapsorganisasjon, sier han.

Sletner mener Kystverket nå har et godt grep om situasjonen. 150 mann var i arbeid søndag. I dag settes 160 mennesker i sving - og «Slurpen», vest for Øygarden.

Hovedprioritet er natur- og fuglereserverat på Askøy og Fedje, Austrheim og Solund.

JAN M. LILLEBØ