• Vi er matt, vi er virkelig fortvilet, men samtidig rasende, sier tre sentrale aktører i Torghandlerforeningen.

Arnfinn Djukastein, Ragnvald Fjellskål og Kjetil Sørensen føler seg avvist og oversett i planprosessen som er i gang for det nye Torget. Ingen vil høre på dem.

— Det er en helt utrolig maktarroganse fra planavdelingen i Bergen kommune, sier de tre torghandlerne vi snakket med i går,

— Det blir fremstilt som om vi er noen rabulister, men det er vi slett ikke, sier de tre. Alle har lang fartstid på Torget, de to første er fiskehandlere, Sørensen selger strikk og suvenirer.

Alle mener de legger sin ære og sjel i å drive seriøst til beste for Torget og stedets ry som turistmagnet.

Stort glasstak

De tre har prøvd å presentere sine ønsker, og har til og med tatt kontakt med et firma i Tyskland, Europas største leverandør av torghandlerboder. Firmaet har tegnet vogner tilpasset bergenske forhold, og de har laget en skisse som viser hvordan Torget kunne sett ut. Men planavdelingen avviser dem fullstendig.

— De er overhodet ikke interessert i å høre på oss eller ta oss med på råd.

Selv foreslår torghandlerne blant annet et glassoverbygget vintertorg i le bak Zachariasbryggen. For oss vanlige kunder ser det både fornuftig og rasjonelt ut, og sikkert et godt sted å være på sure dager, både for torghandlere og kunder. Men ingen i planavdelingen er interessert.

— Men er ikke planavdelingens forslag til vintertorg langs Zachariasbryggen glimrende?

Lunsjtorg?

— Det ser fint ut, men vil aldri fungere. Hva med den boden som står ytterst? Hvis det blir en av oss kan vi bare stenge butikken for vinteren, sier de to fiskehandlerne.

Det er ingenting de mer ønsker seg enn å ha førsteklasses kvalitet, det beste utvalget og samtidig moderne og gode forhold for kundene sine. Det betyr også nok sitteplasser slik at kundene kan finne et sted å treffes og kanskje ta lunsjen sin med varm fiskesuppe eller en annen delikatesse.

For dem er dette livsviktig hvis det fortsatt skal være et fisketorg i Bergen, for tiden begynner å renne ut.

— Det er vi som vet hva som må til, ikke en håndfull planleggere. Derfor er det så frustrerende at de ikke vil høre på oss, sier de tre.

— Vi har prøvd og prøvd gjennom de offisielle kanaler, men kommer rett og slett ikke til orde. Nå har vi ingen annen mulighet enn å snakke med pressen, sier de tre.

Neste generasjon?

Ingen av dem ønsker å overlate arbeidsplassen sin til neste generasjon, hvis dette skal fortsette.

— Jeg unner dem ikke et slikt liv, sier Djukastein, som er så frustrert at han ligger våken om nettene.

— Jeg klarer ikke å få dette ut av hodet, sier han.

— Det blir ikke liv laga, verken økonomisk eller helsemessig. Samtidig ser vi at fiskehandlere i strøket rundt Torget øker omsetningen sin.

— Hos blomsterhandlerne er gjennomsnittsalderen 66 år, og der er ingen nyrekruttering. Vi har bare en grønnsakshandler tilbake, og hun teller visstnok på knappene, for også hun trenger levelige forhold.

— Vi har prøvd å få snakke med byråden, men hun ser visstnok ingen hensikt i å ta kontakt med oss, for vi får ingen tilbakemelding, sier de tre.

Byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen, var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

FRUSTRERTE: Torghandlerne Kjetil Sørensen, Arnfinn Djukastein og Ragnvald Fjellskål klarer ikke å tie lenger. <br/> FOTO: ØYVIND ASK