20-åringen forklarte seg i dag for retten om et overgrepsforsøk han skal ha blitt utsatt for et sted på Romerike høsten 2001.

Gjerningsmannen skal ha bedt gutten om hjelp til å lete etter nøkler, og fått ham til å kjenne i lommen sin. Deretter skal mannen ha tatt av seg buksene og forsøkt å oppnå seksuell omgang med gutten.

Erik Andersen er tiltalt for forsøk på overgrep mot 20-åringen, men nekter skyld.

— Idiotisk

20-åringen forklarte i dag hvordan han hadde reagert da Erik Andersens første forsvarer Tor Erling Staff like etter pågripelsen i 2008 gikk ut i mediene og kalte overgrepene som hadde skjedd i saken «peanuts» og «uskyldig tukling».

— Jeg synes det var helt idiotisk å komme med sånne utsagn, når han ikke vet hvordan barna det gjelder har reagert. Jeg ble sint, mest på andre sine vegne. For det er andre i denne saken som er yngre enn meg, og som det kanskje har skjedd alvorligere ting med, sa 20-åringen.

Staff beklaget senere uttalelsene sine overfor barna som var berørt av saken.

— Folk tror jeg har det verre

20-åringen forklarte at han selv ikke har hatt store ettervirkninger etter det som skjedde. Den første tiden var han redd for å gå tilbake til åstedet, men det gikk over etter en tid.

Han har imidlertid tenkt mer på saken etter at Andersen ble pågrepet, forklarte han.

— Jeg hadde begynt å glemme det hele, men nå har det eskalert litt. Folk tror jeg har det verre enn jeg faktisk har, og spør hele tiden hvordan det går med meg, sa han.

Plukket ut i fotokonfrontasjon Erik Andersen forklarte tidligere i dag at han den dagen overgrepet skjedde sjekket ut fra et hotell på Østlandet. Han husket imidlertid ikke hvorfor han var på Østlandet den aktuelle dagen. Politiet mener han samme dag også forsøkte å begå overgrep mot en gutt i Østfold, og to gutter i Oslo.

Andersen nekter skyld for alle disse forholdene.

Retten fikk i dag se video av en fotokonfrontasjon der én av guttene fra Oslo har pekte ut bilde av Andersen, selv om han ikke var hundre prosent sikker på at det var riktig mann.

Trodde han var utenlandsk 20-åringen fra Romerike forklarte i sitt første avhør med politiet, to år etter hendelsen, at han mente at gjerningsmannen ikke var norsk, men fra Sør-Europa eller Midtøsten.

Han forklarte også at mannen snakket romsdalsdialekt, men med utenlandsk aksent.

Gutten mente også å ha sett en sprøyte i lommen til mannen, og trodde han kunne være narkoman.

I fotokonfrontasjon plukket 20-åringen ut en annen person enn Erik Andersen, som heller ikke lignet særlig på beskrivelsen han hadde gitt i avhør.

Forsvarer Gunhild Lærum har flere ganger understreket at hun ut fra ofrenes beskrivelse av gjerningsmannen de har møtt, mener at det må finnes minst tre gjerningsmenn som har benyttet seg av samme fremgangsmåte.

- Fikk en aha-opplevelse Etter at retten hadde sett fotokonfrontasjonen avspilt på video, ble 20-åringen konfrontert med forskjellen på bildet han hadde plukket ut og den beskrivelsen han hadde gitt.

— Jeg ser jo at han ikke ser ut slik jeg sa, men det var noe med ansiktet hans som lignet, sa 20-åringen.

Dommeren ville vite om han kjente igjen Erik Andersen.

— Jeg fikk en liten aha-opplevelse da jeg kom inn i salen her, sa 20-åringen, før han satte øynene i Andersen.

— Du har litt mørke trekk, du kan vel se litt utenlandsk ut, sa han, direkte henvendt til Andersen.