– Jeg ble forbannet da jeg hørte Staff bagatellisere overgrepene i Lommemann-saken. Det rammer ikke bare disse ofrene, men alle som er blitt utsatt for seksuelle overgrep, sier Lisbeth Strand.

Lisbeth Strand kom til barnehjemmet Morgensol i 1960, bare fire år gammel. Som andre Morgensol-barn forteller hun en historie om grov omsorgssvikt, vanskjøtsel og seksuelt misbruk.

Etter at Tor Erling Staff brukte ordene «litt tukling» og «ikke så farlig» om overgrepene i Lommemann-saken, opplevde hun at de vonde minnene fra hennes egen barndom kom tilbake med full styrke.

Syke av skyldfølelse

– Jeg ble sint, fortvilet og kjente skyldfølelsen velte opp i meg. Først og fremst kjenner jeg sinne, sier Strand som har mottatt mange SMS-er fra andre som har vært i samme situasjon som henne.

Hun forteller at folk er blitt syke som følge av uttalelsene til den profilerte advokaten.

– Mange har ikke fått bearbeidet overgrepene de har opplevd, og når de nå hører Staff tenker de at «det var min feil». Det er farlig av han å gå ut å kalle overgrepene for «peanuts». Hvordan kan han si det når vi vet at mange pedofil-ofre havner ut i rus og tar sitt eget liv fordi de ikke orker å leve med minnene?, spør Strand.

Følelsesladet

Hun mener Staff aldri mer bør være advokat.

– Det han har sagt er helt horribelt, det ser jeg på alle reaksjonene som kommer. Jeg forstår at Staff skal forsvare denne mannen, men nå har han gått altfor langt. Dette er så følelsesladet for mange, også for de pårørende, sier Strand.

Marte Rognerud