• Nå er det nok, sier Roger B. Silden.

Vågsøy-ordføreren brukte onsdag kveld kommunestyrets talerstol til å fortelle at han melder seg ut av Arbeiderpartiet, forteller Fjordenes Tidendes nettutgave.

Mandag sto 61-åringen utenfor Stortinget og demonstrerte mot sitt eget parti og planene om å legge ned flere lokalsykehus.

— Jeg deltok i en demonstrasjon for første gang. Det hadde jeg ikke trodd det skulle være behov for, sier Silden til bt.no.

Samtidig samlet flere tusen mennesker foran storskjerm i Måløy.

— Det forteller om alvoret og hva det betyr for innbyggerne her. Dette har jeg prøvd å formidle til Helse Førde og Helse Vest og departementet, men blir ikke hørt. Vi får ikke svar engang, sier Silden.

Nordfjordingene er forbanna. Jeg kan ikke forsvare det som har skjedd som Arbeiderparti-mann.

Roger B. Silden

12 år som ordfører

Han er inne i sitt 12. år og tredje periode som ordfører i den lille kommunen nordvest i Nordfjord.

— Nordfjordingene er forbanna. Jeg kan ikke forsvare det som har skjedd som Arbeiderparti-mann. Jeg hadde aldri trodd at Ap skulle falle ned på dette nivået, sier Silden til BT.

— Leger og ansatte på Nordfjord sjukehus blir nærmest mobbet av arbeidsgiveren. Jeg har vært tilhenger av Ap hele mitt liv, men nå er jeg kraftig provosert, sier Silden til bt.no.

Onsdag fikk Silden et brev fra departementet som fikk begeret til å flyte over.

— Det gikk klart frem at det som har skjedd i Helse Vest og Helse Førde er i full overensstemmelse med departementet. Det står også mellom linjene at alt er avgjort på forhånd. Brevet var sendt samme dag som vi var i Oslo, sier han.

Fikk applaus

Han fikk applaus fra kollegene i kommunestyret etter kunngjøringen onsdag kveld.

— Jeg kan ikke være i et parti som handler i strid med sitt eget program, sine egne velgere og imot folket, sa Silden fra talerstolen.

Dermed har partiet mistet enda en sentral politiker.

Flere utbrytere fra Ap har varslet at de vil starte et nytt politisk parti, men det er ikke aktuelt for Silden. Han har også takket nei til gjenvalg etter denne perioden.

Samme dag som ordføraren melder seg ut av Ap, kom nyheten om at helseminister og partikollega Anne-Grete Strøm-Erichsen freder flere lokalsykehus i Møre og Romsdal. Både føde- og akuttberedskapen skal få fortsette driften frem til byggestart av nytt sykehus i Molde som er planlagt i 2018.

- Du har ikke forhastet deg?

— Jeg var ikke klar over det før jeg hørte det på radioen på vei hjem fra møtet. Hvis de har vært utsatt for samme prosess som oss i Nordfjord, er dette positive nyheter. Men dette er ikke en impulshandling. Når du ikke blir hørt i eget parti, blir du rett og slett lei. Du melder deg ikke ut av partiet uten å ha tenkt nøye over det.

Si din mening om sykehusproblematikken!

I TOG: Demonstranter fra Nordfjord på Løvebakken mandag. FOTO: Håvard Bjelland