Utbruddet kom under debatten rundt SVs forslag om boikott av Israel. På talerstolen sto Trygve Birkeland (KrF) og snakket om Hamas’ raketter mot Israel.

Det var da en arabisk mann på Galleriet ropte noen aggressive ord ut mot forsamlingen. Ordfører Gunnar Bakke slo med klubben og valgte umiddelbart å tømme galleriet for tilhørere.

Rykteflom

Straks begynte ryktene å gå om hva mannen på galleriet hadde ropt til Birkeland. Noen av politikerne mente å ha hørt «Du skal dø» eller «Mannen skal dø».

Dette blir totalt avvist av bystyrets to arabisktalende politikere, Amir Payan (SV) og Jerad Abdelmajid (Ap). Begge mener å ha hørt mannen rope på arabisk: «Du vet ikke hvor mange som har dødd, drittsekk!»

Hva som faktisk ble sagt, får vi neppe vite med sikkerhet. Det finnes ikke finnes opptak av bystyremøtet, ifølge Roar Christiansen, direktør ved bystyrets kontor.

Ordfører Gunnar Bakke hørte ikke selv hva som ble sagt, men opplevde utbruddet som kraftig og aggressivt. Han vil ta saken opp i forretningsutvalget for å diskutere sikkerheten på bystyremøtene.

— Vil ikke skade noen

Mannen som kom med utropet er 30 år gamle Mustafa fra flyktningleiren Jabalya på Gaza. Da BT konfronterer ham med påstandene om drapstrusler, avviser han det blankt.

— Nei, nei. Jeg vil ikke skade noen. Jeg ble bare så frustrert da han snakket om rakettene mot Israel, sier Mustafa.

— Jeg sa at han ikke visste hvor mange som er døde. Jeg har mistet bestevennen min på Gaza. Familien min er uten hus og vann. Derfor ble det så følsomt for meg. Det ble helt rødt i mitt hode.

Han beklager utbruddet.

— Jeg kunne ikke reglene.

Rune Sævig