I 11.30-tiden gikk det et ras på Ulriken-siden av Svartediket.

diket.jpg
ØYSTEIN SOLHEIM

— Jeg var på vei ned fra Fløyen og mot Svartediket, og plutselig hørte jeg kjempebrak. Jeg snur meg og ser en stor støvsky, og ser at en del av fjellsiden har rast ned i vannet, forteller Catrine Hjelle Størksen.

Raset har gått fra noen titalls meter oppe i fjellsiden, og det har nærmest dannet seg en liten øy på østsiden av Svartediket der stein- og jordmassene har truffet vannet.

Øystein Solheim var på vei opp Knatten sammen med noen kamerater da raset gikk.

— Vi hørte et voldsomt brak bak oss. Raset må være 20 meter bredt og sikkert 50 meter høyt. Heldigvis går det ingen turvei eller noe der. Men det kan jo være at det kommer mer, sier Solheim.

- Ingen fare for drikkevannet

Vaktsentralen ved Bergen kommune ble varslet litt før klokken 12.

En snau halvtime senere var Åge Mjåtvedt og Arne Halvorsen, henholdsvis driftssjef og senioringeniør i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, på plass ved Svartediket for å vurdere situasjonen.

— Det er uten betydning for drikkevannskvaliteten. Inntaket for drikkevann er langt under overflaten der dette flyter, sier Mjåtvedt.

— Vi må bare følge med når dette kommer bort til overløpet, at det ikke tetter til, sier Halvorsen.

Politiet er også varslet, og har sendt en patrulje til Svartediket for å være sikre på at ingen personer er tatt av raset, som har gått i de bratteste hengene ned fra Ulriken.

SPEIDER: Arne Halvorsen og Åge Mjåtvedt i vann- og avløpsetaten mener raset er uten betydning for drikkevannkvaliteten.
JO HJELLE

— Vi fikk melding fra en som observerte raset fra den andre siden. Han anslo raset til å være 20-25 meter høyt og 10-15 meter bredt. Det er ikke noe sted der det går folk, ifølge melder, men vi har sendt en patrulje for å undersøke, sier Kjersti Eidsnes, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Drikkevann for 50.000

Svartediket er Norges eldste moderne vannverk og ble offisielt åpnet i 1855. Det forsyner ca 50.000 personer samt næringsliv og offentlig virksomhet i sentrale områder i Bergen med drikkevann.

Høsten 2004 ble Svartediket infisert av giardia, og det antas at 5000-6000 ble smittet. Mange har slitt med mageplager i lang tid etterpå.

Etter epidemien ble Svartediket oppgradert med UV-stråling, som tar knekken på bakterier. I august 2007 ble et helt nytt og moderne vannbehandlingsanlegg tatt i bruk.

STØVSKY: Catrine Hjelle Størksen var på vei ned fra Fløyen da hun hørte et brak og så støvskyen.
CATRINE HJELLE STØRKSEN
ØSTSIDEN: Raset har gått på østsiden av Svartediket og kan ses fra demningen.
CATRINE HJELLE STØRKSEN