Se bilder av raset fra btv

— E39 ble stengt ved 23.40-tiden etter at det gikk et leirras ved Jektevik. Dette er samme sted som veien var stengt etter ras tidligere i år, opplyser operasjonsleder Thor Gunnar Westlye ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til bt.no.

Klokken 15.50 var E 39 åpnet igjen forbi rasstedet.

Evakuerte beboere

Det er nå omkjøring om Fitjar.

Politiet varslet beboerne i nabohusene like nord for rasstedet. De ble evakuert i natt.

- Hvordan vet dere at ingen biler ble tatt av raset?

— Flere biler kom til stedet like etter raset. En av bilistene meldte fra. De viser seg at en lastebil og to personbiler kjørte etter hverandre. Ingen av dem ble truffet, sier Westlye.

Ryddingen av veien begynner så snart det er lyst.

— Vi får ikke helt oversikt over omfanget av raset før det blir dagslys. Av det vi kan se nå, er raset 30-40 meter bredt og to meter høyt, sier vaktoperatør Tom Hansen ved Vegtrafikksentralen.

- Fulgte resept fra geoteknikere

For et halvt år siden ble en kvinne skadd da E 39 kollapset. Raset som gikk i natt skjedde like nord for dette raset.

— Vi har fulgt en nøye resept for arbeidet som vi har fått foreskrevet av geoteknikere fra Multiconsult. Likevel har det skjedd en utgliding av leire, sier prosjektleder Rolf Harkestad til bt.no.

Han har tatt kontakt med geoteknikere som er på vei til rasstedet i morgentimene.

— Vi har gjort undersøkelser av grunnen også i det området der raset er gått. Det kan være at de ikke har vært gode nok, men vi har hatt ekspertise på plass før vi gikk i gang, sier Harkestad.

Jobbet i området

Christian Hamyri er gravemaskinfører. Han jobbet i området i hele går kveld og parkerte gravemaskinen klokken 22. Omtrent halvannen time etter gikk raset og tok med seg hele gravemaskinen. Den er nå dekket av jord og leire.

— Jeg har vært med på verre ting før, sier han og forteller om en gang da han ble tatt av et ras mens han satt i gravemaskinen.

— Hvis en blir skremt av dette, må man finne seg en annen jobb, sier han.

Sprekkdannelser i leirmassen

Geolog Arne Stordal fra Multiconsult har i formiddag vært på rasstedet.

Han forteller at hovedårsaken til raset er sprekkdannelser bak i leirmassen som er blitt fylt med vann. Vannet har gjort at massene har løsnet og sklidd ut i veien.

— Dette kunne ha skjedd uavhengig av veiarbeidet. Det er ikke fare for nytt ras på dette stedet, sier geolog Arne Stordal til bt.no på rasstedet.

— Men det sa dere forrige gang også?

— Et område like ved ble sikret, men vi hadde ikke fokus på akkurat dette området da. Terrenget gjør det dessuten vanskelig å komme til med riggene og instrumentene våre, forklarer geologen.

RASET: Store leirmasser kom ned på veien.
RUNE STØLÅS
RAS: Det er gått et nytt ras på E 39 på Stord i natt. Veien er stengt ved Jektevik. Denne gravemaskinen ble tatt av raset og er dekket av leire og jord.
RUNE STØLÅS
IKKE SKREMT: Gravemaskinfører Christian Hamyri er ikke skremt av raset.
RUNE STØLÅS