Det var om lag klokken 03.00 politiet fikk melding om raset ved Kroka på riksvei 551 mellom Fureberg og Sundal i Kvinnherad kommune.

Veien er nå ryddet og åpnet igjen.

Ingen skal være tatt

— Det er ingen tegn til at det er noen personer i raset. På grunn av faren for nye ras og fordi vi ikke vet hvordan det er oppe i fjellsiden, vil vi ikke ta oss inn til rasstedet før det er blitt lyst, sier operasjonsleder Per Stiegler i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Raset er sammensatt av snø, is, jord og stein.

Nytt ras i morges

— Snø, jord og stein har tettet løpet i Krokaelva. Under en bro hopet det seg opp og flommet over. I morges gikk det et nytt ras, om lag en kilometer nærmere Sundal. Veibanen er dekket i om lag 30 meters bredde, sier politioverbetjent Sigurd Børve i Kvinnherad lensmannskontor til bt. no.

Et ras skal også sperre veien mellom Øystese og Fyksesund. Se også de aller siste veimeldingene fra Statens vegvesen her på bt.no. Her finner du oversikt over alle veier som er stengt på grunn av ras eller rasfare.

Overhengende skredfare

Regn og rask snøsmelting fører til overhengende snøskredfare i store deler av Hordaland. Vegvesenet ber folk i Hardanger og Voss holde seg unna utsatte veier dersom de kan.

— For å si det enkelt: Har du ikke bruk for å kjøre på veiene i indre Hardanger og Voss-området, er det like greit å holde seg hjemme de neste 24 timene, sa vaktoperatør Marit Hove ved Statens Vegvesen til bt.no onsdag kveld.

- Liten fare for bilistene

Selv om skredfaren er stor, er risikoen for bilistene forholdsvis liten, sier skredekspert Frode Sandersen i Norges Geotekniske Institutt.

— Det er gjennomsnittlig én bilist som omkommer i skred hvert år i Norge, sier han.

— Er det grunn til å ta advarslene fra Statens Vegvesen alvorlig?

— Det må de uttale seg om. Selv ville jeg ikke ha lagt ut på langtur på Vestlandet i dag, ikke på grunn av risikoen, men på grunn av fremkommeligheten. Mange veier kan bli stengt, sier han.

- Det kommer skred

Klokken 22 i går kveld opplyste Vegvesenet at det hadde gått småskred både på Vikafjellet og ved Austmannali. Flere veier var stengt på grunn av rasfare.

— Det er meldt mildvær og regn opp til 1000 meters høyde, og med de snømengdene vi har i fjellet vil det helt sikkert komme flere skred i løpet av natten. Geologene sier at indre Hardanger og Voss er mest utsatt, derfor oppfordrer vi folk til ikke å ferdes på veiene der uten at det er nødvendig, sier Hove.

Farlige byfjell

Det raske værskiftet skaper ikke bare problemer med stengte veier, slaps og oversvømmelser, men kan også skape farlige situasjoner i fjellet.

— Ofte kan man få inntrykk av at folk tror snøskred er noe som rammer alle andre, i andre deler av landet. Faktum er at snøskred har tatt liv også på Byfjellene, Kvamskogen og Eikedalen, sier informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt.

Bratte bakker

Politiet er ansvarlig for redningstjenesten, og ber folk være svært forsiktige med å bevege seg i bratt terreng med mye snø i dagene fremover.

— Snøen ligger tung og våt på hardt underlag, for eksempel mellom Brushytten og Rundemanen. Det skaper stor skredfare, sier Hillestad.

Skredkart

Oversikt over farlige områder finner du i karttjenesten til www.skrednett.no. Her finner du også fakta om hvor i landet skred tidligere har tatt liv.

— Kartene gir god informasjon til folk som ferdes mye i fjellet vinterstid, sier forsker Knut Stalsberg ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Kan kreve 200 liv

Statistisk sett vil vil Norge bli rammet av to-tre store fjellskredulykker, to-tre store leirskredulykker og tre-fire store snøskredulykker i løpet av de neste 100 år. Hver enkelt av disse vil kunne kreve 20-200 menneskeliv, ifølge Norges geologiske undersøkelse. I tillegg kommer langt flere mindre ulykker.

<b>STENGTE VEIEN:</b> Raset gikk ved Kroka på riksvei 551 mellom Fureberg og Sundal i Kvinnherad kommune.
<b>NYTT RAS I MORGES:</b> Et nytt ras gikk på samme veien i morges. dette raset er noe mindre og om lag en kilometer nærmere Folgefonntunnelen.