Hardanger har vært preget av skred og ras i hele natt og dag. Mange veier blir åpnet i løpet av dagen, men riksvei 550 mellom Odda og Utne blir tidligst åpnet lørdag.

Tre ras bare på vestsiden av Sørfjorden

— På riksvei 550 mellom Odda og Utne er det gått tre skred. Et skred er gått rett nord for Eikhamrane mot Måge. Rett nord for Apold er det også gått et skred. Her er det meldt om naturskade på innmark, mellom annet skal frukttrær være skadet, sier politiførstebetjent Hogne Skjervheim ved Odda Politistasjon til bt.no.

På riksvei ved Velure er det gått et større skred. På grunn av dette blir riksvei 550 ikke åpnet i dag.

Selv om Skjervheim er vossing så har han bodd så lenge i Hardanger, at han vet forskjellen på ras og skred. Han presisere derfor som rett er at det er skred når det i hovedsak er snø som kommer fossende nedover de bratte fjellsidene.

Flere andre ras

Vannet flommet også over riksvei 13 ved Sekse i morges, men er veien åpen.

— Ved rasstedet Furlo mellom Brimnes og Erdal er veien stengt. Også på den andre siden, mellom Brimnes og Kinsarvik ved Bu, er veien stengt. Her gjelder det å holde tungen rett i munnen og oppdatere seg med de siste veirapportene fra Statens vegvesen før en legger ut på tur, sier politiførstebetjent Hogne Skjervheim.

Skrednatten

Klokken 02.10 fikk politiet melding om jord- og steinras på riksvei 550 mellom Utne og Odda. - Raset kan ha vært opptil 100 meter bredt, opplyser operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt til bt.no i morgentimene.

Ved 03-tiden i natt klarte politiet å ta seg frem til rasstedet, men måtte trekke seg tilbake på grunn av faren for nye ras. Veien er sperret, og vil trolig ikke bli åpnet igjen før et godt stykke utpå dagen.

På den andre siden av Sørfjorden, ved Bu på riksvei 13 mellom Odda og Kinsarvik ble det meldt om et nytt ras klokken 04.32. Her var det snakk om et snø- og steinras.

— Dette raset var ikke like bredt som det første, men også her ble veien sperret, opplyser Johannessen.

Trær over veien ved Ytre Ålvik

Klokken 05.42 fikk politiet melding om et nytt ras, denne gangen ved Ytre Ålvik på riksvei 7, cirka 10 minutters kjøring fra Ålvik mot Norheimsund.

— Raset er gått mellom om lag 100 meter etter broen ved kraftstasjonen i Ytre Ålvik mot Steinstø, forteller Iselin Holst på rasstedet til bt.no.

— Raset rev med seg noen kraftledninger og trær, og veien er foreløpig sperret her også, sier Johannessen, som legger til at det trolig blir vanskelig å reise mellom Odda og Bergen med bil i dag. Veien vil bli ryddet i løpet av dagen, men jeg tør ikke si hvor fort det kan skje, operasjonsleder Sven Johannessen.

Han antar at det er gårsdagens store nedbørsmengder som har forårsaket rasene, og viser også til at det tidligere i går ble sendt ut flomvarsel for Vestlandet.

Også ras i Ulvik

Riksvei 572 mellom Ulvik og Bruravik er stengt på grunn av fare for ras. Her er en mulig omkjøring over fjellet gjennom Espelandsdalen.

Veien fra Vallavik mot Tjoflåt er også stengt. Bruravik - Ulvik blir ikke åpnet i dag, melder Statens vegvesen.

Omkjøring om Kvinnherad

Det finnes et godt alternativ for dem som reiser mellom Odda og Bergen. De kan kjøre Folgefonntunnelen, og videre med fergesambandet Løfallstrand-Gjermundshamn.

RAS STENGER VEIEN I YTRE ÅLVIK: Et ras fullt av trær gikk rett over veien i Ytre Ålvik i morges. FOTO: ISELIN HOLST