Arvid og Torild Taule våget seg hjem en snartur, selv om huset deres balanserer på kanten av raset.

— Vi har ikke andre klær enn det vi står og går i. Vi måtte komme oss hjem for å hente det mest nødvendige, sier ekteparet mens de pakker i full fart.

Møbler raste ut

Torsdag kveld ble altanen på huset deres fjernet. Mannskapene som rydder i skråningen fryktet at både den og hagemøblene skulle styrte ned på arbeiderne nedenfor.

— Jeg hadde en del vinterdekk stående på altanen, så jeg ga beskjed om at de burde fjernes. Det er bare bra at de rev altanen. Den hang jo i løse luften likevel, sier Arvid Taule.

I går tok han elendigheten nærmere i øyesyn. Utenfor altandøren er det nå bare et gapende tomrom. Mannskaper fra kranfirmaet Svanco jobbet med å fjerne stoler, bord og treverk som lå spredd nedover i skråningen.

— Jeg har ikke rukket å tenke over om jeg har lyst til å flytte inn igjen, sier Arvid Taule.

— Utrolig nok har kattene våre kommet seg inn selv om vi ikke var hjemme. De har brutt seg inn gjennom luken i altandøren. De dyrene klarer seg alltid.

Veien åpen to timer

Det var ikke lenge ekteparet fikk oppholde seg i huset. Veien til Hatlestad terrasse var åpen bare fra klokken 15 til 16 og fra klokken 20 til 21 i går. Mange hadde mye å rekke på den korte tiden.

Like før klokken 15 sto både bossbil og postbil klar ved politiets sperringer, for første gang siden ulykken. Venner og familie kom kjørende på besøk, enkelte med store blomsterbuketter. De fleste beboerne som ikke er evakuert benyttet sjansen til å kjøre ut bilene sine. Enkelte av dem merket ikke noe av det som skjedde ulykkesnatten.

— Jeg sov og hørte ingenting. Vi er ikke rammet på annen måte enn at veien er stengt, sier Dag-Erik Dahlslett.

— Vi har klart oss fint selv om vi ikke har fått ut bilene før nå. Det gjelder bare å ta på seg støvler når man tar beina fatt på stien. Vi har i alle fall blitt godt kjent med naboene, sier han.

Det er uklart hvor lenge veien vil være stengt, men det ser ut til at oppryddingen ved ulykkesstedet vil ta lengre tid enn først anslått. Geologer arbeider fremdeles med å undersøke skråningen. Om husrekken over raset noen gang vil bli åpnet for beboerne, gjenstår å se.

Førsteamanuensis Inge Aarseth ved institutt for geovitenskap tror det er løsmasser ved den øvre husrekken som har utløst raset.

— Trolig er det blitt fylt på løsmasser da veien og husrekken ble bygget. Det kan virke som at vekten av løsmassene har vært for stor i forhold til vinkelen på skråningen. Ved store nedbørsmengder blir dessuten massene mye tyngre, i tillegg til at friksjonen blir mindre, sier Aarseth.

Han peker på at vegetasjonen midt i skråningen har stabilisert jorden.

— Men lenger oppe er det ikke trær med røtter som binder opp løsmassene. Når det da raser ut helt øverst, blir jorden lenger nede også revet med.

PÅ KANTEN: I går fikk Arvid og Torild Taule komme hjem en kort tur for å hente det nødvendigste. Altanen deres er knust til pinneved etter at den ble revet torsdag kveld.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN