Geologer skal undersøke fjellsiden. Trolig må restene av den svære blokken sprenges vekk. Det betyr sannsynligvis at veien vil være stengt i minst 14 dager. I mellomtiden må folk bruke båt eller beina for å komme seg forbi rasstedet.

— Glad ingen ble skadet

Den svære blokken løsnet onsdag ettermiddag fra et overheng da veiarbeiderne avfyrte dagens siste salve. Raset sperrer veien gjennom bergmassivet Kjetræ, mellom Gjuvsland og Åkre. Blokken som raste ut er 4-5 meter lang og på minst 200 kubikkmeter.

— Det var flere arbeidere i området. Vi er glade for at det ikke gikk med noen liv eller maskiner i raset, forteller fagkonsulent Kåre Haugse i Kvinnherad kommune.

Han er ansvarlig for arbeidet på den omstridte kommunale veien til Åkre og Haukanes.

Advarte mot veien

Kommunen og lokalbefolkningen har lenge advart mot traseen. Men da Miljøverndepartementet etter flere års tautrekking fredet kommunens foretrukne alternativ gjennom Gjuvlandslia på grunn av forekomsten av barlind og kristtorn, måtte kommunen legge veien langs fjellsiden.

— Dette var ikke uventet. Vi har fryktet ras i denne traseen, og det kan komme flere. Det er umulig å sikre hele fjellsiden, sier Haugse.

Må helle ut melken

— Vi har lenge visst at det er sprekker i fjellet, sier rektor ved Trå skule Haktor P. Aakre.

Fire av hans tjue elever ble fraktet til skolen med båt i går.

— Det gikk bra. Vi har aldri hatt bedre skyss. Problemet er leveranser av varer som egg og melk., sier rektoren.

500 liter melk går rett i sluket hos Berit Åkre og hennes familie. På grunn av raset kan ikke meieriet hente melken fra gården.

— Vi trodde kanskje vi skulle få inn en liten miniferge. Men kostnaden ved det er større enn å betale oss tilbake det tapte, sier Åkre.