Store steinblokker og jordmasser sperrer veien like før Tyssedalstunnelen på sørsiden av tunnelen. Skredet er 100 meter bredt, og steinene ligger i fire til fem meters høyde over veien.

Har du bilder eller video fra raset? Send til 2211 eller e-post.

— Ingen personer skal være tatt av raset, sier vaktoperatør Marit Hove ved Vegtrafikksentralen.

Politiet gikk i ettermiddag ut med en etterlysningen av føreren av en mørk stasjonsvogn som ble sett ved rasstedet. Klokken 19.20 meldte den kvinnelige føreren seg for politiet. Da hadde politiet allerede trukket etterlysningen tilbake på bakgrunn av flere vitneavhør.

– Ingenting tyder på at noen er blitt tatt av raset, sier politioverbetjent Terje Oksnes i Odda.

Mørk bil passerte

Bakgrunnen for etterlysningen var en tidlig vitneobservasjon.

– Vitnet observerte tre kjøretøyet i nærheten av raset. Det var en buss, en mørk bil og til slutt en lys bil. Vitnet fortalte at den lyse bilen stoppet og rygget tilbake. Han så også at bussen klarte å passere, men så ikke igjen den mørke bilen og var redd for at den ble tatt, sier Oksnes.

I etterkant har politiet fått flere vitneobservasjoner som bekrefter at både bussen og den mørke bilen kom seg forbi før raset traff veibanen.

– Alt tyder på at dette har gått bra, sier Oksnes.

Det raser fortsatt

Politiet måtte trekke seg bort fra rasområdet på grunn av fare for nye skred.

– Det kommer fortsatt ned masser, så derfor kan vi ikke ha mannskap inn i området, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt.

– Regnet bidrar til å vaske vekk jord, sand og grus som holder de store steinene på plass. Vi ser med kikkert at det fremdeles ligger store steiner i skredløpet, sier Oksnes.

Ingen vil ta seg inn i området før en geolog har vært oppe i fjellsiden og sett på forholdene. Det skal skje i morgen formiddag.

– Det er ikke tilrådelig for noen å gå inn i området før det lysner av dag og regnet gir seg, sier Oksnes.

Skolebussen passerte – så kom raset

Maria Ribesen observerte raset fra andre siden av fjorden.

– Jeg hørte det buldret skikkelig og spurte mannen min på fleip om det var hele fjellsiden som kom ned. Han kikket ut vinduet og utbrøt – Ja, visst faen er det det, forteller Ribesen.

Hun kan se rasområdet fra stuevinduet sitt. Bare minutter før hun hørte fjellmassene komme så hun skolebussen komme kjørende på Rv 7 i retning Tyssedal.

– Hva tenkte du da du så raset komme?

– En håper bare at de ikke er biler i nærheten. Området der raset gikk er ubebodd. Det eneste som finnes der er noen naust, sier Ribesen.

Geolog skal undersøke

Vegvesenet jobber nå med å få en geolog til å undersøke stedet.

— Geologen skal komme i morgen klokken ti, sier vaktoperatør Camilla Einarsen ved Vegtrafikksentralen.

Hun opplyser at det vil bli satt opp en båt som kan frakte folk forbi rasstedet.

— Det går hele tiden nye små ras i området på Byrkjeneset, sier Einarsen.

Kommunens kriseteam er mobilisert, og ett hus med en person er evakuert i nærheten av der skredet gikk. Vedkommende har reist til familie i Odda.

Det er foreløpig ikke aktuelt å evakuere flere personer fra området, ifølge politiet.

Ikke ukjent med ras

Den første meldingen om raset kom klokken 14.41. Innbyggerne i Odda har flere ganger tidligere vært innestengt på grunn av rasstengte veier, forteller Ribesen.

– Fjellsidene er slik, og med så store vannmasser som vi har hatt i de siste dagene er det ikke annet å vente.

Hyppigere fergeavganger

En passasjerbåt ble mandag kveld satt opp mellom Odda og Tyssedal, mens bilister måtte ta fergen fra Kinsarvik til Utne for å komme seg til Odda.

På grunn av raset mellom Odda og Tyssedal går nå fergen M/F Tysnes bare mellom Utne og Kinsarvik, melder Tide. Fergen går altså ikke innom Kvanndal.

Fergen vil gå frem til klokken 23.30 i kveld. Tirsdag morgen vil ruten starte opp klokken 06.00 fra Kinsarvik, og gå kontinuerlig mellom de to stedene, skriver Tide i en pressemelding.

Kjøreturen mellom Tyssedal og Odda tar vanligvis bare fem minutt. Siden veien er stengt må de reisende beregne nærmere to timer i reisetid, inkludert fergen mellom Kinsarvik og Utne.

Det er usikkert når veien vil åpne igjen.

— Det tar en stund å rydde, og vi vet ikke hvordan veibanen ser ut under raset, sier politioverbetjent Terje Oksnes.

Saken oppdateres

Helga Tverdal
Svein Knutsen, Hardanger Folkeblad
Svein Knutsen, Hardanger Folkeblad
Ivar Nistad (Radio Folgefonn)
Helge Søgnebotten, RADIO FOLGEFONN