Det er ingen kø foran Fløibanen. Det er tynt befolket i gatene ... det er til og med langt mellom bilene. Noen hundeeiere har pakket godt på seg for den obligatoriske lufteturen. Og luft er det nok av, i sure sveip rundt hushjørnene. Men noen leter etter våren. Er der ikke noen vårtegn på Arboretet? Har man ikke hørt rykter om blomstrende vårlyng og -løk og endatil noen rhododendron som har forsøkt seg med forsiktig blomstring? Det har man, og ferden går bak viftende vindusviskere til Milde.

Missis Doncaster

Nå er det imidlertid slik at en amatør og sentrumsboer ikke alltid ser det andre ser. Vi skulle innkalt en fagmann. For vel så vi både mange og fete rhododendronknopper, men ingen forsiktig blomstring. Vi så sannsynligvis galt sted. Heller ikke fant vi vårløken — men vårlyngen så vi. I et dempet fargespekter av rosa, rosarødt, brunrosa, blassrosa, grønt og gult. Nok til å være en fargeklatt i en grå marsdag.

Flotte navn kan også vårlyngen (Erica carnea) varte opp med: Queen of Spain, Golden Starlet, Winter Beauty, Queen Mary - og så Mrs. Sam Doncaster. Vi fikk lyst til å vite hvem herr og fru Doncaster var ...

Rutsjebane

Johan på syv år og Vidar på tre ser ikke etter vårtegn. De er ute med faren for at Vidar skal få prøve den nye minisykkelen sin - og for at de ikke skal «rive ned huset» ved å være inne en hel dag.

Brødrene Brate Midtun bor på Ytre Midtun og er for lengst introdusert til Arboretets mange viker, strender og veier. Men i dag er det en hul trestamme som får oppmerksomheten. Den ligger på skrå i terrenget og fungerer som rutsjebane. I hvert fall hvis man er liten nok og godt nok emballert i oljetøy, og det siste er jo bergenske barn i alle størrelser.

Hilsen fra Sandtorv

På Hjellestad Marina er ikke sesongen begynt ennå. Båtplassene åpnes først neste helg - men der er alltid folk på sjøen, sier Kirsten Sandtorv, som nettopp er kommet med båten sin fra Austevoll. Mannen Nils Oddvar har ikke part i den, han er bare mannskap, men nå skal båten selges. De har skaffet seg en mindre - «og den er vår,» sier Kirsten når vi spør.

— Har fått så reint for mye fisk, sier Nils Oddvar som rundhåndet har forsynt slekt og venner med torsk og sild.

— Dere ser etter våren? sier de og ler litt. Jojo. - Krokusen blomstrer på Sandtorv, sier Kirsten idet vi går.

Det er da noe.

NATURSKLIE: Johan og Vidar så raskt at en hul trestamme på Arboretet var en kjekk rutsjebane. <p/>FOTO: VEGAR VALDE