Ut av en taxi stiger rapartisten og Idol-dommeren. I to timer skal han kjenne på hvordan det er å jobbe i barnehage.

- Jeg har skikkelige sommerfugler i magen, sier han under brifingen med styrer Jane Ellertsen og pedagogisk leder Monica Kristiansen i Akrobaten barnehage på Sandsli.

Grunnen til at han befinner seg akkurat her, er at Kunnskapsdepartementet har invitert ham til å være med å sparke i gang en kampanje for å rekruttere flere førskolelærere.

- Jeg har knapt vært i en barnehage siden jeg gikk der selv.

Selv har han en helt egen motivasjon for å stille tiden sin til disposisjon.

- Jeg skal om ikke så lenge ha barn i barnehage selv. Da ønsker jeg selvsagt at barna skal ha hjelp fra best mulig personale. Samtidig blir jeg nå introdusert for en helt ny verden som jeg skal lære å kjenne om kort tid, sier Pettersen, som fikk en datter i september.

Menn i barnehagene

Han blir geleidet opp i andre etasje, der ni av barna på Froskeprinsen avdeling sitter klar på små stoler og venter på ham.

- Jeg heter Gunnar, er 29 år, og har gledet meg til å komme her, sier han, og ser på de små.

På veggen bak ham henger store bilder fra prosjekter som barna i kunst— og kulturbarnehagen har vært med på. For tiden holder de på å bygge en flyplass på Atelieret, og Gest får være med. Barna har laget plantegning med bagasjebånd, terminal og gater ut til flyene.

- Eg har vært inne i et fly, opplyser Andreas Juvik.

Greve Pettersen hjelper til med å ta på malekapper, og finner frem grønn og gul maling. Han ser ut til å være i sitt ess. Etterpå er han overbevist om at han har vært med på å gi oppmerksomhet til et godt formål.

- Jeg tror det er viktig med en grunnleggende forståelse for hvordan barn tenker. Barnehagene trenger kyndig, faglig personale. Jeg tror ikke minst det er viktig at flere menn søker seg til barnehageyrket. Jeg tror barna har godt av det, og at mange menn ville fått seg en aha-opplevelse, sier manageren.

Akrobaten barnehage er nok ikke valgt ut tilfeldig. Her er nesten halvparten av personalet utdannede pedagoger.

- De har med seg en treårig pedagogisk utdanning om ledelse, barns læring og utvikling. Vi har ekstra pedagoger for å styrke kompetansen og den faglige kvaliteten, sier styrer Jane Ellertsen.

Lokale helter

Norge mangler i dag 4000 førskolelærere. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er derfor opptatt av å friste flere til å velge yrket.

- Ansatte i barnehagene er avgjørende for kvaliteten. Vi ønsker derfor å rekruttere flere pedagoger, og er sikker på at flere enn de som velger det i dag passer til denne spennende jobben, sier Halvorsen.

Flere lokale helter har vært utplassert i barnehager i de store byene. Frem mot søknadsfristen til høyere utdanning, er målet å få flere til å velge førskole-lærerutdanningen.

- Det handler om å kunne støtte barn i deres utvikling, og det er en pedagogisk lederjobb. Derfor er det viktig med pedagoger i barnehagene, sier kunnskapsministeren.