• Jeg hoppet bakover, sier «Gest».

Gunnar Greve Pettersen, også kjent som hiphop-artisten «Gest», fikk seg en ubehagelig overraskelse i doskålen tidlig mandag morgen.

– Jeg var helt søvndrukken og skulle på do for å gjøre mitt fornødne. Jeg reagerte på at vannet var så brunt, det så ut som noen hadde tisset der før meg. Jeg lurte først på om noen hadde sneket seg inn og lånt toalettet mitt i løpet av natten, men så fort at det var noe helt annet, sier rapperen fra Bergen.

I doskålen lå nemlig en druknet rotte.

Holder dolukket nede fra nå av

– Jeg hoppet bakover og stivnet helt til, men det ble ikke noe filmskrik, sier Pettersen, som også jobber som programleder i BTV.

Han hev seg over telefonen, og i løpet av få minutter hadde han bestilt rottegift. Firmaet «Actum», som driver med skadedyrskontroll, rådet Pettersen til å holde dolokket nede på denne tiden fordi rottene søker inn når det blir kaldere ute.

– Jeg visste ikke at dette var en generell advarsel. Nå er det like før jeg taper dolokket helt igjen, sier Pettersen som ikke har hatt rotteproblemer i leiligheten i Halvkannesmauet på Nøstet tidligere.

Ingvar Tveit, leder for helsevernetaten i Bergen kommune, vil ikke gå ut med et generelt dolokk-advarsel.

– Det er ikke normalt med rottevandring i do, men jeg har hørt om det i særegne tilfeller. Det er så sjelden at man ikke kan ha et alminnelig dosperre, det får være et privat valg man tar, sier Tveit.

Fisket opp i lunsjen

– Hvordan kvittet du deg med rotten?

– Jeg vurderte jo først å skylle den ned i do, men tenkte den kom til å bli sittende fast i veggen et sted. Skadedyrsfirmaet var heller ikke særlig lysten på å fjerne den, sier Pettersen.

Etter å ha summet seg litt, måtte derfor «Gest» selv hjem i lunsjen for å fiske opp rotten. Samme dag leste han i Bergens Tidende at rottene blir stadig mer synlige i bybildet. Han mener kommunen bør gjøre noe med problemet.

– Dette er jo ikke akkurat det gøyeste man opplever. Jeg lurer jo på hvor de kommer fra, sier Pettersen.

Rottemøte neste uke

I neste uke skal kommunen ha et møte hvor de skal legge ny rottestrategi.

– Vi får ganske mange henvendelser på at rottene er mer synlige i bybildet. Vi trives ikke med utviklingen, og skal sette inn flere krefter på dette, sier Tveit.

Graving i byen, mating av fugler og at folk kaster fra seg mat, får skylden for rottespredningen.

– Hva kan gjøres?

– Det er nødvendig med mange bosspann som blir hyppig tømt, og at folk lærer seg å bruke dem. Jeg har også sett at det er mye buskas i sentrum som er umulig å holde rent. Noe fuglemating er ønskelig, men folk må ikke brukene duene som bosspann, sier Tveit.

Har du en rotteopplevelse du vil dele? Bruk kommentarfeltet.

Gunnar Greve Pettersen