— Dette er blitt et stort problem for oss, bekrefter etterforsker Jan Heum ved tyveri- og brannavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Siden oktober i fjor har politiet i Bergen fått melding om rundt hundre tyverier av registreringsskilt for motorkjøretøyer. Det er betydelig flere tilfeller enn vanlig.

Jan Heum utelukker ikke at den reelle situasjonen er enda verre. Mange melder skiltene sine tapt eller mistet, mens de i virkeligheten kan være stjålet.

— Det er tydelig at biltyvene prøver å være smartere enn før, sukker etterforsker Heum.

Byttes om

Nummerskiltene blir som oftest stjålet for å bli plassert på stjålne biler.

— I enkelte tilfeller har vi opplevd at tyvene rett og slett bytter om skiltene. De stjeler et sett skilter fra en bil, og monterer dem på det stjålne kjøretøyet. Så flytter de skiltene fra denne bilen over på det første kjøretøyet, sier Heum.

De mest finurlige biltyvene passer dessuten på at bilmerker og årsmodeller stemmer noenlunde overens på bilene de bytter om skiltene på.

Tar lengre tid

Dette fører til at det tar lengre tid før de stjålne kjøretøyene kommer til rette.

— Vi kan ikke lenger se etter bilenes registreringsnumre. Vi må se like mye på selve kjøretøyet. Det er langt mer krevende, sier Jan Heum.

En rekke bilforhandlere er gått bort fra å skru nummerskiltene fast i karosseriet. Nå smettes skiltene på plass i en plastplate, og låses til den med klips. Det gjør det enklere å stjele skiltene.

— Fremdeles er det likevel litt eldre biler som både stjeles og blir ribbet for registreringsskilt, sier Heum.

Årvåkenhet

Bileiere som blir frastjålet registreringsskiltene, må først få utstedt en tapsmelding av politiet. Deretter må de oppsøke nærmeste trafikkstasjon for å få utstedt rekvisisjon for nye skilt. Til slutt må de få disse laget hos en skiltfabrikant.

— Har politiet virkemidler å sette inn mot skilttyvene?

— Ikke sånn uten videre. Vi er i stor grad avhengig av årvåkenhet hos både våre egne folk og bileierne, sier etterforsker Jan Heum.

LAGER SKILT: Arne Rene Gill hos Lator Skiltfabrikk må oftere enn før lage nye sett med registreringsskilt til bileiere som er blitt frastjålet dem.
FOTO: GIDSKE STARK