Den 30 år gamle bergenseren som er siktet for ran og utpressing av en millionærfamilie i Åsane, hadde en type FN-tjeneste som medførte reiser i hele Kosovo og til nabolandene på Balkan.

— Han var litt tilbaketrukket, men en stødig kar som du kunne stole på. Og veldig selvstendig, sier tidligere major i Forsvaret, Asgeir J. Isdahl til Bergens Tidende.

Isdahl var 30-åringens overordnede gjennom et ni måneder langt engasjement for KFOR-styrken for to-tre år siden.

Tilbaketrukket og stille

Forsvarskolleger tegner et bilde av en real kar som delte av maten når det var knapt, og var snill med sigøynerne, i skarp kontrast til de ugjerningene han er siktet for.

— Det overrasker meg at han skulle gjort noe slikt. Jeg oppfattet ham som omsorgsfull, både overfor medsoldater og sivilbefolkning, sier Isdahl.

30-åringen var blant annet pådriver for å dele ut barneklær fra Norge til en gruppe sigøynere langt oppe i en bygd utenfor allfarvei i Kosovo.

— En slik jobb var uinteressant for hjelpeorganisasjonene, siden ingen pressefolk fulgte med, forteller Isdahl.

30-åringen var ikke storforbruker av penger og ga ingen tegn til å ha en voldelig side.

— Ikke mer enn andre, når man tråkker oppi hverandre i månedsvis. Men han var kanskje den i gruppen som man fikk minst kontakt med, sier majoren.

— Var 30-åringen vitne til dramatiske episoder i sin tjeneste?

— Det vil jeg ikke kommentere. Men det var en del sterke opplevelser.

En 34-åring, som var den ranssiktedes nærmeste soldatkollega i Kosovo, sier han «aldri i livet ville trodd han kunne finne på noe slikt».

— Det var en rolig periode da vi var der nede. Vi opplevde lite dramatikk, kanskje bortsett fra en amper situasjon mellom serbere og albanere i byen Mitrovica. Han var en rolig fyr.

Siktede ikke opplagt

Den siktede har ikke vært i avhør siden søndag. Årsaken er ifølge politiet delvis at han ikke har ønsket å forklare seg, delvis at det ikke har passet for advokaten.

— Avhørene går tregt. Det er klart det forsinker etterforskningen. Vi har mange spørsmål vi ønsker svar på, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved Hordaland politidistrikt.

Verken politiet eller mannens forsvarer vil kommentere opplysninger om at siktede skal ha trukket inn en ny person. Ifølge VG skal 30-åringen ha forklart at en annen person var med på utpressingen, og at denne personen er tidligere soldat. Politiet holder denne muligheten åpen. En annen mulig teori for politiet er at 30-åringen bare vil slippe unna en eventuell ransdom. Forsvarer Jørgen Riple imøtegår politiets påstand om at 30-åringen ikke vil forklare seg.

— Det er en sannhet med store modifikasjoner. Å bli pågrepet er en stor påkjenning. At man ikke stiller opp til avhør, betyr ikke at man nekter å la seg avhøre. Man skal være opplagt, sier advokaten.