ý Min klient har bedt meg beklage det som skjedde. Han er veldig lei seg. Jeg kan love deg at det ikke er snakk om noen gjentakelse eller hevnaksjoner mot deg, sa advokat Kaj Wigum. Begge de tiltalte erklærte seg skyldig i retten.

Redd og søvnløs

Det ble et sterkt møte mellom de to tiltalte og Lars Høyvik da hovedforhandlingene startet i Bergen byrett i går. Den blinde mannen kviet seg voldsomt for å sitte i samme rom som de to tenåringene. Han har slitt med psykiske ettervirkninger i månedene etter overfallet.

ý Jeg var lite ute før. Nå er det blitt enda mindre. Jeg sover dårlig, og er nervøs hele tiden, sa Høyvik i retten.

Det var natt til torsdag 9. august i år en 17 og en 19 år gammel mann tok seg inn i hybelhuset i Nattlandsveien. På forhånd hadde de bestemt seg for å rane en av de mange blinde som bor i blokken.

ý Vi bestemt oss for å ta en som ikke kunne se. Meningen var at han ikke skulle kjenne oss igjen, forklarte den tiltalte 17-åringen.

De to kameratene hadde bodd lenge på Landås og kjente til flere av de blinde— og svaksynte. Før de gikk inn i blokken satte de opp en liste med tre potensielle ofre.

Høyvik stod som nummer to på listen. Den første åpnet ikke da ungdommene ringte på.

Slo flere ganger

ý Jeg slo ham i ansiktet da han åpnet døren. Han falt om og begynte å blø, forklarte 19-åringen. Mens Høyvik lå på gulvet slo 19-åringen ham flere ganger i ansiktet. 17-åringen skal ha krevd at den blinde mannen ga dem penger.

ý Da jeg gikk in i leiligheten gikk det plutselig opp for meg hva jeg holdt på med. Det var helt uvirkelig, sa 19-åringen.

De to tenåringene forklarte at de løp ut av huset i panikk. Kort tid etter ble de pågrepet utenfor boligblokken. Siden den gang har de to sittet i varetekt.

Ingen av dem kan forklare hvorfor de bestemte seg for å rane Høyvik. De hadde ikke akutt behov for penger den kvelden, men var begge svært beruset.

Angret voldsomt

De to tiltalte stirret ned i bordplaten da Høyvik forklarte seg. Begge sa at de angret på det de hadde gjort.

Den blinde mannen fortalte at tiden etter ransforsøket hadde vært vanskelig. Han var engstelig for at ungdommene skulle hevne seg på ham når de slapp ut fra fengsel.

Høyvik har krevd 30.000 kroner i oppreisning etter overfallet. På tross av alt han har vært gjennom er han ikke bitter på ungdommene.

ý Jeg går ikke med hevntanker. Hvis de kan komme seg på beina igjen, ut av kriminaliteten, er det det beste som kan skje, sier Høyvik til Bergens Tidende.