— Jeg hadde trodd at jeg skulle få mer beskyttelse av politiet etter det som har skjedd. Først lovet de meg voldsalarm, uten at jeg fikk det. Så lovet de at de skulle rykke ut om ranerne dukket opp igjen. Det gjorde de ikke, sier han.

18-åringen har byttet navn, men synes det er best at vi bruker det gamle navnet.

— Det nye vil jeg ikke offentliggjøre, for jeg har en plan om å flytte tilbake til Bergen en dag. Men akkurat nå er det uaktuelt. De gangene jeg kommer hit på besøk, er det en lettelse å reise igjen. Først når jeg går gjennom sikkerhetskontrollen på Flesland kan jeg senke skuldrene, sier mannen, som bare er hjemme i forbindelse med en konfirmasjon.

Truet med kniv

01.00 natt til 10. november 2006 skulle 18-åringen akkurat til å gå og legge seg da noen banket på vinduet i leiligheten i Blekenberg.

Utenfor sto en kvinnelig slektning (19) med rusproblemer. 18-åringen hadde latt henne få overnatte et par netter den siste tiden. For å hjelpe.

19-åringen sa at hun trengte noen klær hun hadde lagt igjen. 18-åringen syntes tidspunktet var merkelig, men åpnet likevel. Da døren gikk opp, kom to voksne menn med kniv brasende inn sammen med 19-åringen.

18-åringen ble forferdelig redd, og bråket vekket også kjæresten, som lå i sengen og sov.

Den ene av mennene tok med seg en MP3-spiller og en mobiltelefon. I tillegg ble de to unge mennene tvunget ut av leiligheten for å ta ut mest mulig penger i en minibank på Danmarksplass. Utbyttet ble 2500 kroner.

— De sa at hvis vi anmeldte, så ville de komme tilbake. De truet med å skjære oss opp i hundrevis av biter, sier han.

Både han og kjæresten var sikre på at de skulle blir drept den natten. Først bestemte de seg for ikke å anmelde, av frykt for represalier. Men da de også fikk et krav om nye 2500 kroner på sms seinere på natten, følte de at anmeldelse var eneste løsning for å komme ut av situasjonen. Derfor kontaktet de politiet.

- Voldsalarm bare for kvinner

— Den første etterforskeren vi snakket med sa vi ville få voldsalarm. Men da vi var inne til en mer grundig forklaring hos en annen etterforsker neste dag, fikk vi beskjed om at voldsalarm bare var for kvinner i voldelige forhold, sier 18-åringen.

Paret ga klart uttrykk for at de var redde, og politiet forsikret at de ville rykke ut umiddelbart dersom ranerne skulle dukke opp igjen.

— Neste dag tok en av ranerne kontakt og truet oss fordi vi hadde anmeldt. En uke seinere, natt til lørdag, banket det på vinduet igjen. Da så kjæresten min to menn med balltre gjennom gardinene, og da ringte vi politiet med en gang. Beskjeden vi fikk var at de hadde altfor mye å gjøre i sentrum, sier 18-åringen.

Karene med balltre forsvant etter en stund, men den skremmende episoden ble en for mye for de to unge mennene. Først flyttet de hjem til 18-åringens mor en periode, og i slutten av november flyttet de til kjærestens hjemland.

Aller helst kunne både paret tenkt seg å flytte tilbake til Bergen.

— Men det går ikke. Ikke ennå. Jeg stoler ikke på at politiet vil hjelpe oss hvis det skjer noe. Og jeg vet at hvis jeg møter de typene, så kommer de til å banke meg opp. Livet mitt er totalt forandret. Jeg føler det som om jeg er i fangenskap.

Silje Katrine Robinson