• Jeg hadde dårlig råd, og drømte om å sløse med penger. Dette var 23-åringens begrunnelse for å rane ekteparet Irene og Helge Aafløy.

Både 23-åringen og hans jevnaldrende kamerat erkjente straffskyld da rettssaken mot dem startet i dag. Begge betegnet ranet den 15. mars 2001 som rimelig mislykket.

— Det ble veldig hektisk der inne, sa ransmennene.

De mistet kontroll over situasjonen da Irene Aafløy begynte å skrike, og måtte flykte fra leiligheten uten annet utbytte enn litt hjertemedisin.

Planla i lang tid

Den 23 år gamle mannen forklarte at han hadde fått tips om at ekteparet Aafløy oppbevarte mange penger i leiligheten.

— Jeg visste nøyaktig hvor de bodde, og hadde hørt at de oppbevarte en bunke tusenlapper i en skuff.

Denne informasjonen fikk 23-åringen fra en kamerat som arbeidet i transportbransjen.

— Han fortalte meg om pengene, men visste ikke noe om ransplanene mine.

23-åringen bestemte seg tidlig for at han «på en eller annen måte» skulle ha tak i Aafløys påståtte formue. I flere måneder vurderte han om det mest gunstige ville være innbrudd, eller en mer brutal fremgangsmåte.

— Jeg fikk ideen lenge før ranet, tenkte det ville være fint med mange penger.

Advokat Kaj Wigum spurte om 23-åringen var rusmisbruker, og om det var derfor han bestemte seg for å begå ran.

— Nei, jeg hadde ingen rusproblemer eller gjeld. Jeg ville bare ha råd til å sløse, sa 23-åringen. Han mente han led av «pengegalskap».

Ofrene skulle knebles

Under rettssaken kom det frem at de to kameratene hadde planlagt en særdeles brutal fremgangsmåte. Før de dro til Fyllingsdalen hadde de utstyrt seg med en lekepistol, tape og plaststrips.

— Vi var forberedt på å kneble hender og føtter på dem som befant seg i leiligheten. Hensikten var å komme oss lengst mulig vekk før politiet ble varslet.

Ranerne fortalte ekteparet Aafløy at de var ute etter medikamenter. Dette var ifølge 23-åringen en avledningsmanøver.

— Medisinen var jeg egentlig ikke opptatt av, men bestemte meg likevel for å stjele noen tabletter. Jeg ville det skulle se ut som vi ikke visste hvor pengene lå. Politiet skulle ikke vite at vi hadde den informasjonen, sa 23-åringen.

RANET: Irene Aafløy.