— Vi har gjort et stort beslag, men mener likevel at en del av tyvegodset er på avveie. Dessuten har vi grunn til å tro at flere personer kan ha medvirket til innbruddene, sier politiadvokat Eli Valheim til Bergens Tidende.

I går ble både 23-åringen og hans 29 år gamle kamerat varetektsfengslet for en uke med brev- og besøksforbud.

Tre innbrudd

De to siste ukene har både Forsvaret og Bergen Miliærhistoriske Kjøretøyforening opplevd innbrudd i sine lokaler på Herdla. Ved tre anledninger har ukjente gjerningsmenn brutt seg inn og stukket av med store mengder gammelt og nytt militærutstyr.

— De hadde klippet over flere hengelåser med tang. Skadene på utstyret vårt var omfattende. Blant annet hadde innbruddstyvene veltet en rekke kasser ned på kjøretøyene våre, sier Reidar Paulsen, leder i foreningen.

Onsdag denne uken fant politiet ved en tilfeldighet store mengder av de stjålne effektene. Da var de to siktede på Askøy for å treffe en kamerat. Bak i bilen deres fant politibetjentene store mengder gassmasker og verneutstyr.

Politiet har senere ransaket 23-åringens bolig. Her dukket det opp flere kasser med militært utstyr, blant annet patroner, førstehjelpsutstyr og andre effekter tyskerne la igjen etter 2. verdenskrig.

Nekter skyld

Selv om de to kameratene ble tatt med bilen full av tyvegods, nekter de for å stå bak innbruddene.

De hevder at de kjøpte alt sammen uten å vite at det var stjålet. Selgeren var en person de bare kjenner fornavnet på.

29-åringen har forklart at han har samlet på militærutstyr siden han var barn, og at han kjøpte varene fordi han ønsket gassmasker i sin private samling.

Politiet føler seg sikre på at de to kameratene ikke forteller sannheten. Blant annet har et vitne observert en bil som likner på 29-åringens på Herdla.

Politiet har også sikret seg fotavtrykk fra et av de militære kjøretøyene. Disse matcher 29-åringens sko.

Tips fra møbelsjåfør

De to kameratene var i år 2001 involvert i et brutalt ran i Fyllingsdalen.

Den 23 år gamle mannen angrep da et eldre ektepar med pistol. Planen var å tømme huset deres for verdier, og deretter kneble ofrene med strips og tape.

Ranet var svært godt planlagt. Det viste seg nemlig at 23-åringen hadde fått et tips om at ekteparet oppbevarte mange penger i leiligheten. Denne informasjon fikk han fra en lastebilsjåfør. Han hadde kort tid før ranet levert en seng til ekteparet, og lagt merke til at de betalte kontant.

I retten kom det frem at møbelsjåføren hadde krevd en andel av ransutbyttet siden det var han som pekte ut ofrene. Dette blånektet sjåføren for. Han sverget på at han aldri ville involvere seg i kriminelle handlinger. Det var utenkelig for ham å begå et ran eller tyveri.

Det var den 29 år gamle mannen som nå er siktet for Herdla-innbruddene, som leverte nye senger til det eldre ekteparet.

STORT BESLAG: Politibetjentene Terje Erichsen og Tine Landro ved Askøy lensmannskontor skal gjennomgå det beslaglagte militærutstyret. Politiet tror noe av tyvegodset er kommet på avveie.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN