Det er antagelig de samme to mennene som står bak alle de tre ranene. Knut Nesbø i Utekontakten beskriver dem som svært grove.

— Mennene er maskerte og truer kvinnene med kniv. Så tar de pengene de har tjent gjennom kvelden. En tok de i et bakholdsangrep. De to andre gangene har de utgitt seg for å være kunder, så når de har fått jentene av strøket, angriper de, sier Nesbø.

Tør ikke fortelle

På strøket kjenner de fleste godt til de grove ranene.

— Jeg kjenner en av dem som ble ranet. De tok henne i Gågaten, trakk henne inn i et smau, rundbanket henne og tok pengene hennes. Det verste er at hun ikke turde å si noe om det. Nå har jeg overtalt henne til å si det til Utekontakten, sier en kvinne.

Knut Nesbø sier det er et problem at mange tier.

— Noen sier jo i fra, men dessverre er det mange som bare biter det i seg. De prostituerte er svært utsatt for grov vold og trusler. Det er dessverre vanlig at de blir banket og slått, eller at kunder nekter å betale. Men det som har skjedd den siste måneden er grovere. Det er også spesielt at det er de samme gjerningsmennene som står bak, sier Nesbø.

Dårlig samhold

— Jeg vet godt hvem de er, sier en annen prostituert Bergens Tidende møter på strøket.

— Etter hvert som årene går lærer man å se kundene an. Det er verre for de unge. De er ofte så desperate etter penger at de går med hvem som helst, sier kvinnen.

Hun er sliten. Hospitset hun bor på er fullt og hun har fått beskjed om at hun må gå ute til mandag. For tre dager siden ble hun utskrevet fra sykehuset.

— Ingen passer på noen her ute. Det er bare om å gjøre å skaffe seg mest mulig stoff, sier hun.

Det dårlige samholdet blir bekreftet av en annen kvinne som må prostituere seg.

— Det finnes ikke samhold her ute. Jeg har opplevd en gang at alle jentene samarbeidet da jeg ble angrepet for to år siden. Ellers er det lite eller ingen støtte, sier hun og viser frem kulen i hodet hun fremdeles har etter angrepet.

Må anmelde ranen

Førstebetjent Carl Petter Leganger har sagt til TVHordaland at det er et stort problem at kvinnene ikke anmelder de grove ranene. Med mindre de gjør det står politiet uten muligheter til å handle.

— De fleste går med en redsel når de skal jobbe på strøket. De kvir seg. Arbeidsdagen er preget av redsel, sier Nesbø i Utekontakten.

Kvinnene BT kommer i kontakt med er blitt likegyldige.

— Jeg driter i det. Du kommer til et punkt der det ikke spiller en rolle hvorvidt du lever eller ikke.

LEVER I FRYKT: To maskerte menn har gjennomført flere ran mot prostituerte kvinner. Av Utekontakten i Bergen blir ranene betegnet som svært grove.
FOTO: KNUT EGIL WANG