Natt til mandag ble Mix-kiosken i Kong Oscars gate utsatt for væpnet ran. Det er det siste i en etter hvert relativt lang rekke væpnede ran i Bergen så langt i år.

— I hele fjor hadde vi seks slike ran, så dette er en utvikling vi ikke liker. Vi ligger dårlig an i forhold til statistikken, sier avdelingssjef ved politiets avdeling for person og vold, Tove Lian Mathiesen, til bt.no.

- Opplever man en ransbølge?

— Vi kan i alle fall kalle det en trend, slår Mathiesen fast. - Et hvert ran er et ran for mye. Slike saker krever veldig mye ressurser. Samtidig er det saker som vi må prioritere høyt.

I tillegg til ranene i Bergen, har det også vært væpnede ran av bensinstasjoner både på Heiane på Stord og i Vaksdal. Et minibankran i Bergen kan også føyes til den lite hyggelige listen.

29. januar: Det midlertidige hovedpostkontoret i Bergen ranes av en 38 år gammel mann, som hevder å være bevæpnet. "Revolveren" han skjulte i jakkelommen, viste seg å være pekefingeren hans. Store deler av ransutbyttet ble funnet da mannen ble pågrepet. Politiet regner saken som oppklart.

2. februar: Dekket av finlandshetter og væpnet med et håndvåpen, trolig pistol, truer to personer til seg 20-30 ur fra Urmaker Bjerke på Torgallmenningen. Politiet har ikke pågrepet noen i denne saken.

15. februar: En væpnet raner tømmer safen på Vaksdal Autoservice AS. Helge-vikaren som betjente bensinstasjonen lenkes fast med håndjern.

15. februar: To ansatte i Rema 1000-butikken i Øyjorden trues med pistol og fratas deler av butikkens dagsomsetning på vei til en nattsafe. To menn pågripes samme dag, mistenkt for å stå bak ranet.

18. februar: En 53 år gammel mann hadde akkurat tastet inn koden sin på en minibank på Dreg-gen da han ble slått i hodet med en flaske. Ransmannen truet deretter med å drepe den livredde mannen mens han lå på bakken. Raneren rasket med seg 53-åringens penger fra minibanken, og forsvant.

2. april: En mann raner Landås postkontor for over 80.000 kroner. Raneren som kom inn på Landås postkontor, leverte en lapp i kassen, hvor det sto: "Dette er et ran". En 25 år gammel, tidligere ustraffet, bergenser pågripes samme dag og siktes for ranet. Den spillegale bergenseren kom hjem fra poker-cruise i Karibia og ranet postkontoret i en desperat jakt på penger, mener politiet.

3. april: Mix-kiosken i Absalon Beyers gate utsettes for væpnet ran. En 32-årig mann pågripes og varetektsfengsles, mistenkt for å stå bak ranet. Politiet tror mannen finansierte kjøp av heroin med utbyttet fra ranet.

19. april: En mann med kniv truet til seg penger fra kvinnen bak disken på Shell-stasjonen på Heiane på Stord. Tre personer - to menn og en kvinne - pågripes og settes i varetekt mistenkt for å stå bak ranet.

24. april: To maskerte personer raner bensinstasjonen til Hydro Texaco i Nygårdsgaten. Ranerne er bevæpnet med en pistol. Den ene av ranerne retter pistolen mot ekspeditørens hode, mens den andre tømmer kassen. Ingen er pågrepet i denne saken.

25. april: En maskert mann bevæpnet med pistol forsøker å rane en videoforretning i Egedes gate i Sandviken. Den 57 år gamle kvinnelige ekspeditøren skremmer raneren på flukt. Noen timer etter ranet pågrep politiet en 19 år gammel bergenser. Han er siktet for forsøk på grovt ran.

5. mai: En mann våpnet med håndvåpen og maskert med finlandshette, raner Mix-kiosken i Kong Oscars gate. Mannen får med seg et mindre pengebeløp og forlater åstedet til fots. Ingen er så langt pågrepet for ranet.

RANSBØLGE: Ranet av Mix-kiosken i Kongs Oscars gate er det foreløpig siste i en lang rekke i Bergen og på Vestlandet i år. (FOTO: RUNE NIELSEN)