GARD STEIRO

— Det minnet om en jernstang. Raneren stormet inn, slo stangen i disken og krevde å få alle pengene, forteller innehaver av Forum Video, Knut Olsen, til Bergens Tidende.

Flere kunder var sjokkerte vitner til ranet onsdag kveld. Den 23 år gamle ekspeditøren skal nå få tilbud om krisehjelp.

— Hun har bare jobbet hos oss i halvannen måned. Vi gjør det vi kan for å ta vare på henne, sier Olsen.

Maskert med skjerf

Det var like før klokken 23.00 den maskerte mannen løp inn i videobutikken i Nattlandsveien.

— Gjerningsmannen hadde dekket ansiktet med et sort og hvitt skjerf, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen, leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Politiet hadde i går ennå ikke pågrepet gjerningsmannen. Vitner har forklart at han løp ut av butikken og fortsatte sørover mot Mannsverk.

— Han er mellom 175 og 180 centimeter, lys i huden, har sped kroppsbygning og mørkt hår. Under ranet hadde han på seg en caps, blå jakke og blå ryggsekk, sier Mathiesen.

Utbyttet fra ranet skal ha vært svært magert. Videobutikken hadde bare noen få tusenlapper i kassen.

Ingen getto

Det er første gang videobutikken på Landås blir ranet, men i august og september opplevde de fire innbrudd på rappen. Ledelsen ble nødt til å skjerme inngangsdørene bak jerngitter på nattetid.

— Etter at nærpolitiet forsvant, har vi slitt med kriminalitet på Landås, sier innehaver Knut Olsen.

Politiet er også urolige for utviklingen.

— Vi har et spesielt fokus på denne bydelen, sier Lian Mathiesen.

Likevel presiserer politiet at det ikke er grunn til å betegne Landås som noen «getto». Området er ikke hardere rammet av skadeverk og innbrudd enn andre bydeler.

Statistikk fra politiet viser faktisk at situasjonen på Landås var verre i 2002. Da registrerte man totalt 1079 anmeldelser. Per 1. oktober i år var tallet bare 545. I hele 2002 hadde man 282 ordensoppdrag på Landås. Så langt i år har man registrert 248.