De ble truet med kniv. Ranet i sin egen matvogn på Fisketorget i Bergen sentrum. Og låst inne med hengelås på døren.

— Jeg tenkte først at det var en god kunde som ville ha litt mat etter stengetid, sier Kenneth Tollnes.

Men det var ingen beruset stamkunde. De neste minuttene i salgsvognen natt til søndag står som spikret i minnet til de to.

Svin og nudler

Det er 15 timer siden den travle novembernatten ble til et mareritt. De hadde stengt salgsvognen for natten. De siste gjestene hadde spist svinekjøtt og nudler og sjanglet videre. Klokken var 04.30.

Gjennom dørsprekken så de at noen dekket seg bak en dryppende våt paraply.

— Han kom inn og kastet fra seg paraplyen. Da så vi at mannen hadde dekket ansiktet med en strømpe. Han holdt en diger kniv i hånden, forteller de to.

— Vi sto som stivnet. Jeg håpet bare at han skulle forsvinne, og følte meg lettet da han låste døren etter seg, sier Siv Merete.

Hun ønsker ikke etternavnet sitt på trykk i Bergens Tidende.

- Kom med pengene

I minuttene før ranet hadde de to selgerne stengt luken, vasket opp og ryddet vognen. Døren, som normalt holdes låst, var åpen fordi de samlet boss rundt vognen. Raneren sa svært lite. Han viste en lang kjøkkenkniv og sa «kom med pengene».

— Siden kassaapparatet vårt ble stjålet for kort tid siden, lå pengene i en boks. Jeg skjøv den bort til ham, forteller Kenneth.

Raneren fikk med seg noen tusen kroner, som han stappet i lommen. Han ba dem «ikke si et ord», og låste vognen med deres egen hengelås på utsiden.

— Jeg ble lettet fordi ingen andre enn oss hadde nøkkelen. Vi var trygge igjen, sier Siv Merete.

Kenneth fikk slått 112 på mobiltelefon. To minutter senere kom politiet og knekte opp låsen.

- Mistet tryggheten

Fremdeles oppskaket etter hendelsen tviler Siv Merete at hun vender tilbake til salgsvognen.

— Hver gang jeg lukker øynene ser jeg skikkelsen som legger fra seg paraplyen. Jeg skal ikke tilbake dit. Da får jeg heller klare meg med mindre penger, sier 20-åringen, som studerer i Bergen.

— Jeg har mistet tryggheten. Jeg trodde ikke vondt om mennesker før. Nå tenker jeg at jeg har vært naiv, sier hun.

Kenneth trenger pengene. Han synes det er kjipt å miste en god kollega.

— Det blir tøft å stå der neste gang. Men jeg tenker at det kan ikke skje to ganger på det samme stedet.

For vanligvis er livet i nattmat-bransjen helt ok, trass i berusede kunder. En gang fikk Siv Merete en rose. Og Kenneth sier han snakker seg ut av det meste.

Bortsett fra trusler med kniv.

MISTET TRYGGHETEN: - Jeg vet ikke hvordan jeg vil reagere på dette. Jeg føler jeg har mistet en trygghet jeg hadde, sier Siv Merete, som sammen med Kenneth Tollnes ble ranet med kniv på Fisketorget natt til søndag. Politiet etterlyser tips fra publikum. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN