• TATT: Mannen i 60-årene ble overmannet da han forsøkte å rane Spar-butikken i Bygstad i Gaular kommune i Sogn og Fjordane.

Ranet butikken fordi
kabalen hans gikk opp

Han sa til seg selv at dersom kabalen gikk opp, skulle han rane Sparbutikken i Bygstad. Kabalen gikk opp, og nå er mannen dømt til to års fengsel.

Fredag kom dommen fra Fjordane tingrett. Mannen er dømt til fengsel i to år for grovt ran. Han er også dømt til å betale 25.000 kroner til kvinnen som satt i kassen og 15.000 kroner til butikkeieren Olacv Birkeland.

Les også

Væpnet ran i Sunnfjord

Butikksjef Olav Birkeland lot seg ikke skremme av den væpnede, maskerte raneren i Sunnfjord.

Pute på magen

Det var fredag 14. september mannen i 60-årene satt hjemme foran PC-en. Han ville spille bridge online, men men fant ikke noen interessante spill å delta i. Han la kabalen som gikk opp.

På forhånd hadde han bestemt seg for å rane Sparbutikken hvia han lyktes med kabalen.

Mannen fant frem et putevar og klippet hull til øynene, han kledde på seg en ekstra bukse, en ekstra jakke og plasserte en pute på magen.

«Give me the money»

Haglen hentet han fra et skap. Han tok på seg et patronbelte med 20 haglpatroner og et par arbeidshansker. Bilen dekket han med en presenning, der han skar ut hull til frontvinduet. Registreringsskiltet bak på bilen tok han av.

Han hadde to lapper med seg. På de sto det «Give me the money» og «Be quick and nothing will happen».

«Dukka ned bak skranken»

Betjeningen forsto ikke alvoret i situasjonen da han kom inn i butikken i Gaular kommune klokken 17.40. Men da han hadde vist frem lappene og tatt ladegrep, begynte en ansatt i butikken å finne frem penger.

«Ein av kassaerarane kjende seg trua av ranaren og la derfor kr 20.000 på disken før han dukka ned bak skranken.»

Før raneren fikk kloen i pengene, kom imidlertid butikksjef Birkeland bakfra og overmannet ransmannen. Butikksjefen fikk hjelp, og de avverget situasjonen.

Gikk hjemover etter ranet

Hva som skjer inne i butikken etter dette, er noe uklart, ifølge dommen. Men det heter at butikksjef Birkeland hadde kontroll over våpenet. Flere ganger gikk tiltalte mot butikksjefen for å få våpenet, men ble møtt med slag fra butikksjefens side.

Ransmannen ble skadet og fikk to kutt i kraniet, og nesen ble trolig brukket.  Utenfor butikken fjernet ransmannen presenningen fra bilen og satte registreringsskiltet på igjen. Butikksjefen fikk tak i ransmannens bilnøkler. Mannen begynte å gå hjemover, men ble tatt av politiet på veien.

- Ikke skyldig

Mannens psykiske helsetilstand har vært tema. Forsvareren viste blant annet i retten til at han kan ha vært påvirket av medisiner i forkant av ranet.

Tiltalte sa seg ikke skyldig da rettssaken begynte. Retten viste til de sakkyndige og slo fast at mannen ikke var psykotisk i forkant av ranet. Det er også funnet bevist at han tok ladegrep, selv om han nektet for det i retten.

Tema i retten var også om våpenet faktisk kunne brukes til å skyte med. I dommen heter det at det er bevist at skytevåpenet «hadde eit monaleg skadepotensial dersom det hadde gått av eit skot.» 

Det har ikke lyktes bt.no å få kontakt med advokat Stig Nybø, mannens forsvarer.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt