Politiet ble varslet om ranet klokken 21.08. Ranet skjedde inne på en perrong på busstasjonen, på linje 40E (Olsvik — Storavatnet terminal). Sjåføren er ikke skadet, ifølge politiet.

Da bt.no var på stedet, sto en politimann inne i bussen og snakket med bussjåføren. Bak i bussen satt 7-8 passasjerer og ventet.

Det skal imidlertid ikke ha vært passasjerer i bussen da ranet skjedde.

— Raneren var siste passasjer som gikk av bussen, opplyser operasjonsleder Jan Steimler i hordalandspolitiet.

Snakket engelsk

Da politiet var ferdig med å snakke med bussjåføren, cirka klokken 21.25, spente sjåføren på seg sikkerhetsbeltet og kjørte videre.

Politiet sier gjerningsmannen løp fra stedet, i retning sentrum. Et stort antall politipatruljer søkte fredag kveld etter knivraneren i Bergen sentrum.

— Det vil patruljene fortsette med gjennom natten, hvis han ikke er tatt før det. Dessuten jobber vi taktisk med avhør av vitner, og med tekniske spor som ble sikret, sier Steimler.

Han regner med de får videoopptak fra bussens overvåkingskamera.

Ransmannen skal ha europeisk utseende. Han snakket engelsk og hadde på seg beige jakke og mørk bukse. Beskrivelsen ellers er at raneren var 180 centimeter høy, med mørkt hår.

Våpenet han brukte blir beskrevet som en rambokniv - med taggete knivblad og grønt skaft.

Kjørte videre

— Vi har ingen konkret formening om hvem raneren er, sier Steimler i 22.20-tiden fredag.

- Han snakket engelsk, men var han engelskspråkllig?

— Det vet vi ikke ennå. Det er lett å bløffe hvis du ikke sier så mye, sier Steimler.

Bussjåføren var fredag kveld ikke formelt avhørt.

I helgen er det kriminalvakten som jobber med ranssaken. Mandag blir det politiets voldsavsnitt som overtar etterforskningen.

SISTE: Ved midnatt fredag var raneren fortsatt på frifot.

BLÅLYS: Denne politibilen kom i stor fart fra busstasjonen gjennom Kaigaten, retning sentrum. Flere patruljer leter nå etter knivraneren.
ØRJAN TORHEIM