Etter at juryen hadde lest opp sin kjennelse, spurte dommer Jon Atle Njøsen om tiltalte hadde forstått kjennelsen.

Ramsland svarte ikke på spørsmålet. Han sa imidlertid rolig at det var vanskelig å beskytte seg mot plantede beviser, særlig når han hadde en forsvarer han ikke ønsket.

Fornøyd aktor

Aktor Randi Gabrielsen er godt fornøyd med at Ramsland kjennes skyldig i overlagt drap, helt i tråd med hennes påstand. Hun mener det har vært en spesiell straffesak.

— Vi har hatt en prosess der tiltalte har gjort mer av seg enn vanlig er. Det har vært viktig for meg å få frem at tiltalte handlet med overlegg, sier hun til bt.no.

Også bistandsadvokaten til Ingse Rønnestads familie, Helge Hansen, er positiv til kjennelsen.

— Jeg er tilfreds. Dette er et korrekt resultat, sier han til bt.no.

Ramslands forsvarer Kaj Wigum ønsker ikke å kommentere kjennelsen.

Ti edsvorne personer har de siste ukene fulgt rettssaken mot marineoffiseren i Gulating lagmannsrett. Klokken 16.18 torsdag ettermiddag var de klare til å avgjøre Ramslands skjebne, etter å ha sittet bøyd over tre skyldspørsmål i en drøy time.

Skutt og drept

Et flertall av jurymedlemmene mener det er hevet over enhver rimelig tvil at Trond Ramsland drepte Ingse Rønnestad i parkeringshuset CityPark 4. mars i fjor. Han avfyrte fire skudd som traff henne i ryggen, siden og brystet, slik at hun døde av forblødning.

Ifølge juryen handlet Ramsland med overlegg. Drapet var med andre ord planlagt.

Drapet skjedde etter en langvarig strid om samværsrett med det tidligere ekteparets to sønner.

I tillegg til drapsdommen, bestemte juryen også at Ramsland må fradømmes sin stilling som offiser i Forsvaret.

Dømt også i tingretten

Ramsland ble i fjor dømt til 21 års fengsel da saken ble behandlet av Bergen tingrett. Hvor lang straff han idømmes denne gangen, får vi trolig vite først neste fredag.

I lagmannsretten ba forsvarer Kaj Wigum om frikjennelse, og at han i hvert fall ikke dømmes for overlagt drap. I sin avsluttende prosedyre torsdag la han blant annet vekt på tiltaltes personlighetsforstyrrelser.

Aktor Randi Gabrielsen ba om at Ramsland dømmes for overlagt drap. Hun hadde lite til overs for tiltaltes matematiske argumenter og andre forsøk på å tilbakevise aktoratets påstander.

FUNNET SKYLDIG: Trond Ramsland i retten i dag.
JON TUFTO