JAN STIAN VOLD

Foran et massivt presseoppbud tok 39-årige Ramsland sete på tiltalebenken like etter klokken 09.30 i morges.

Så full var salen, at dommer Gunnar Torkildsen truet med å kaste ut representanter fra mediene som var henvist til ståplasser.

Ramsland virket hel rolig, og tilsynelatende lite preget av det alvorlige øyeblikket.

Da Ramsland fikk spørsmål om straffskyld, begynte han på en lengre utredning som dommer Torkildsen til slutt måtte avbryte.

— Vil snakke

Marineoffiseren er siktet for drapet på eks-konen Inge Merete Rønnestad (36). Han er tiltalt for overlagt drap, og politiet mener at det foreligger særdeles skjerpede omstendigheter i saken.

Aktor Randi Gabrielsen ønsker også å få rettens klarsignal for å frata Ramsland jobben i Sjøforsvaret.

Ramsland har til nå nektet å forklare seg. Ifølge advokat Harald Stabell er han imidlertid innstilt på å gi sin versjon under rettssaken.

I en faks til BT, i forbindelse med at han byttet ut advokat Brynjar Meling til fordel for Stabell, har han uttrykt følgende:

— Jeg ønsker ikke å kommenetre Melings arbeid p. t., da jeg ikke synes det er riktig i forhold til faktum i saken, at jeg ikke drepte avdøde og at jeg ikke var på åstedet.

Rettspsykiatere har konkludert med at Ramsland er strafferettslig tilregnelig og dermed kan straffes. Psykiaterne har funnet paranoide og kverulantiske trekk hos mannen.

65 vitner

Rønnestad ble drept med fire skudd i parkeringshuset City Park 4. mars i år. Rønnestad var på vei til Bergen tingrett, der hun skulle møte eks-mannen Trond Ramsland i en rettssak.

Paret hadde to sønner, og hadde vært gjennom en lang rekke rettsfeider etter skilsmissen.

Ramsland ble etterlyst av politiet like etter drapet, og arrestert i 16-tiden i Aurland samme dag. Han ble senere tiltalt for overlagt drap, og har sittet i varetekt siden.

Det ble funnet blod fra Rønnestad på eks-mannens bil. I lommen hadde han en parkeringsbillett fra Citypark, stemplet få minutter før drapet.

65 vitner skal forklare seg i rettssaken, som er planlagt til å vare to uker.

Etterpå kan det bli et nytt rettsoppgjør om omsorgen for Ramsland og Rønnestads to sønner, som den drepte 36-åringens foreldre nå krever å få overtatt foreldreretten til.

I RETTEN: Trond Ramslands forsvarer, advokat Harald Stabell, i retten i morges.
EYSTEIN RØSSUM