Heldigvis kom ingen personer til skade i husbrannen da det brøt ut brann i Søre Maggevarden 58 på Ågotnes sent mandag kveld. Totalt ble seks personer evakuert. Brannen ble meldt klokken 23.45, og var slukket ved 00.45-tiden, etter at store brannmannskaper hadde jobbet i en time.

Da hadde flammene herjet store deler av 2. etasje i den ene boligen, og gjort skader på nabohuset vegg i vegg.

Det var en årvåken nabo som varslet beboerne om at det steg røyk opp fra huset. Han banket på begge boligene og ropte: ýDet brenner, det brenner!ý

— Da vi skjønte hva som var i ferd med å skje, var det bare å komme seg ut og prøve å slukke selv. Vi prøvde å holde brannen i sjakk med tre pulverapparater og en hageslange til brannvesenet kom, forteller Arvid Kvinge (42).

Sjokk

Alle fem som var i den brannherjede delen av huset kom seg ut i god behold. Foruten Arvid Kvinge og deres to døtre, hadde døtrene en nabojente på liggebesøk.

For Kvinge og familien hans brakte brannen frem ekle minner fra seks år tilbake.

— Vi mistet en sønn da huset vårt brant i juli 1997. Vi var bortreist, og Kjell-Egil var alene hjemme. Han ble bare 21 år, forteller foreldrene

Bjørg Marit og Roald Bognø (begge 60). I tolvtiden natt til tirsdag fikk de telefon fra sin eldste sønn om at familien på nytt var rammet av brann.

— Det var et enormt sjokk. Tankene gikk med en gang tilbake til brannen i 1997, forteller Bjørg Marit Bognø.

— Men det første Arvid sa, var at alle var ute av huset. Det var alt jeg trengte å vite. Hva som skjedde med huset, var ikke så viktig, sier Roald Bognø.

— Det virker nesten som om dette med branner følger etter oss, sier Arvid Kvinge. Han understreker at det etter forholdene står bra til med familien, og at de er svært godt fornøyde med oppfølgingen fra politi, brannvesen og helsevesenet.

Frykter pyroman

Brannen natt til tirsdag er den tredje på tre måneder i byggefeltet på Maggevarden, og den sjette siden 1997.

— Det hele er litt rart, og vi begynner etter hvert å lure. Alle husene her er nye, og alt skal være i orden med elektrisiteten. Det har jo gått rykter om at noen av disse brannene har vært påsatt, sier Roald Bognø.

41-årige Bård Lohne tenker det samme, der han står og betrakter sin halvpart av den brannherjede tomannsboligen.

— Jeg lurer en del på hva som egentlig skjer her. Vi frykter jo at det går en pyroman løs. Jeg har tenkt litt på om man kanskje burde flyttet et annet sted, sier Lohne.

Dagen derpå takker han både naboen, byggmesteren og en solid brannvegg av gips for at han fortsatt har et hjem.

— Brannveggen reddet huset mitt, ingen tvil om det. Alt er like helt inne. Det ligger bare litt sot i krokene, sier Lohne.

Årsaken ikke kjent

Brannvesenet på Sotra avviser foreløpig alt snakk om en mulig pyroman som vill spekulasjon.

Så langt vi kan se, er det tilfeldigheter at det har brent så mye akkurat i dette området. Det er ingen grunn til å frykte noen pyroman, sier varabrannsjef Nils Anders Mæland i Sotra Brannvern.

Heller ikke lensmann Oddvar Ågotnes tror på ryktene.

— Jeg forstår godt at dette er skremmende og at slike rykter oppstår. Men jeg har ikke hørt noe som tyder på at disse ryktene stemmer, sier lensmannen.

Årsaken til brannen på Søre Maggevarden er ikke klar, men ifølge varabrannsjef Mæland ser det ut som at boligen tok fyr i et hulrom tilknyttet ytterboden. Teknikere skal undersøke brannstedet i dag.

SKEPTISK: – Jeg lurer nesten på om man burde flyttet et annet sted, sier Bård Lohne, her med datteren Siv-Mari (14). Kun en god brannvegg hindret huset hans fra å bli flammenes rov natt til i dag.
FOTO: TOR HØVIK