Opptrappingen av streiken rammer hardt. Både undervisning og eksamensavvikling har stoppet opp ved noen av skolene. Hardest rammet er Bergen katedralskole, Tertnes, Sandsli, Langhaugen, og Laksevåg videregående skoler.

— Mange av de eksamenene som er planlagt for denne uken, vil gå som normalt, sier Anne Hjermann, seksjonsleder i opplæringsavdelingen i Hordaland fylkeskommune .

Over 100 ansatte bare ved fire av disse skolene har nå fått permisjonsvarsel.

Eksamen ryker for mange

Elever som har gruet seg til eksamen og pugget for harde livet, kan fortsatt få sin sjanse til å forbedre karakterene ved noen av skolene. Andre mister den sjansen. Ved Sandsli og Langhaugen videregående skoler stopper all undervisning, elevaktiviteter og ordinær eksamen så lenge streiken varer.

En av dem som slapp unna eksamen i dag, er Morten Seim (bildet). Men han er ikke bare fornøyd med det.— Jeg skulle opp i medie - og opplysningskunnskap og det er mitt sterkeste fag, så jeg kunne egentlig tenkt meg å hatt eksamen. Regnet jo med god karakter, sier Morten Seim.

— Her er det ingen elever i dag. Vi skulle hatt eksamen i både medie- og informasjonskunnskap, samfunnsøkonomi, kjemi og dans i dag, forteller administrasjonsleder ved Langhaugen videregående skole, Odrun Totland. Til vanlig har de 550 elever på skolen.

I dag er det bare hun og IT-mannen som er på jobb.

For Morten Seim blir det en rolig dag, men streikens utvikling følger han nøye.

— Jeg håper at streiken varer en stund nå, så slipper jeg muntlig eksamen også, sier han. Aller mest frykter han religion og sosialkunnskap, så nå er det bare å krysse fingrene.

Får vitnemål uansett

Når streiken er avblåst vil skolene og Hordaland fylkeskommune få en kjempejobb med å sikre alle avgangselevene gyldig vitnemål selv om de gikk glipp av eksamen.

— Vi må søke departementet via Fylkesmannen for hver elev som egentlig var satt opp på eksamen. Det vi da stå oppført på vitnemålet, sier Anne Hjermann,

Hun har aldri hørt om elever som har fått problemer ved samordnet opptak til studier og høyere utdanning.

— Dette gjorde vi også i 2008 og for elevene vil dette gå helt greit, forsikrer Hjermann.

I tillegg til nesten 1000 streikende lærere, er også 430 personer, hovedsakelig innenfor renhold, kontor og drift og 130 personer i fylkesadministrasjonen tatt ut i streiken i Hordaland.

Synspunkter på streiken? Del dem med leserne her.