Egen lege, tre bilmekanikere, tidtaker, eventyrlyst og stor kjærlighet for veteranbiler. Det er noe av det de har med på lasset, deltakerne i årets firedagers «Rallye de Norvege». Det vil si, det populære veteranbilløpet har aldri funnet veien til Norge før.

Men nå er de her altså, og de heldige bysbarna som befant seg på Bryggen i går ettermiddag fikk muligens med seg de snertne kjøretøyene.

En noe annerledes bilferie

Jaguar, Morgan, Alfa Romeo, Mercedes, Aston Martin, Porsche, Triumph, Austin Healey, Maserati ... kribler det i gassfoten, eller?

Jaguar-entusiast René Pernot og fru Fanny Pernot fra Strasbourg er i hvert fall helfrelste på denne type bilferie. Ekteparet har deltatt i veteranrally flere somrer på rad, i år i sin hvite Jaguar 67-modell. Ja. De har flere Jaguarer.

— Vi har vært med i noen rallyer i Frankrike og noen utenlands, forteller René via tolk og turorganisator Hilde Ludt. Og røper videre at kunne han holdt på med bil hele dagen, hadde han gjort det.

Men nå skal Fanny og René gjøre Bergen på en time. Mer tid har de ikke før veteranfølget freser videre til Ulvik.

— Det blir Bryggen, Fisketorget og noen handlesentere, sier Fanny og slår opp paraplyen.

Veteranrallyet går altså på idealtid. Som du kanskje har skjønt, er det viktigste å delta - og vinneren får ikke annet enn heder og ære. Pent nok, det.

Firehjulsdrøm

En av de skuelystne ved Skur 10 er Petter Slengesol (snart 15).

— Jeg kunne godt tenke meg en sånn, smiler Petter og peker på en isblå Morgan med kofferten plassert på utsiden. Kanskje han må be om litt mer i ukelønn i årene fremover?

Petter er faktisk så heldig at han alt har egen bil - en Bedford 82-modell.

— Jeg har fått den av min far, og kommer nok til å begynne å skru på den om ett års tid. Motoren må skiftes, og den skal lakkeres litt, forteller Petter entusiastisk.

Rusler videre mellom blanke firehjulinger og fornøyde feriefolk.

Og bare så du vet det: Da det ble bestemt at årets veteranbilrally skulle finne sted i Norge, tok det bare 20 dager før deltakerlisten på 58 biler var full. Arrangørene har alt bestemt at de kommer tilbake hit om to-tre år. Vær klar!

DRØMMEFERIE: Tenk deg å ragge rundt i en gammel Jaguar med rypen eller typen i passasjersetet og nyte Norge på sitt beste. Det er det de gjør i disse dager, René og Fanny Pernot – sammen med hundre andre veteranbilfrelste.
Foto: Ørjan Deisz