KRISTIN JANSEN

— Nå har vi spadd og ryddet. Fremdeles er det noen kilometer med snø mellom Finse og Hallingskeid, men vi regner med at mye kommer til å forsvinne i løpet av neste uke, sier Magne Johan Rørvik ved Rallarmuseet.

Sommervarmen er endelig i ferd med å smelte siste rest av vinter i høyfjellet. De sprekeste syklistene kan nå ta seg frem langs hele Rallarvegen, men fremdeles ligger det en del snøfonner mellom Finse og Hallingskeid. Derfor anbefaler Rørvik at barnefamiliene som har tenkt seg til fjells de første dagene tar toget på denne strekningen.

Vent med sykkeltrallen

— Det kan være litt tungt for de minste å gå så mye på snø. Syklister som har med seg en stor bagasjetralle vil også slite litt her fordi vi har laget et spor for gående og et for syklende, sier han

Den østlige delen av Rallarvegen mellom Haugastøl og Finse er i god stand og har fine forhold for hele familien. Strekningen mellom Hallingskeid og Myrdal er også farbar, men enkelte steder er veibanen utvasket.

Magne Johan Rørvik satser på storinnrykk de neste dagene.

— Jeg regner med at folk har lyst til å sykle nå. Vi har fått flere henvendelser fra folk som er skuffet over at Rallarvegen ikke har vært åpen tidligere, sier han.

Ta med lue og votter

Den 123 kilometer lange strekningen går fra snilt østlandsterreng til vilt og opprevet vestland. Selv om temperaturen i lavere strøk holder seg godt over 20 grader, minner Rørvik om at høyfjellet kan være barskt.

— Alle syklister bør ta med seg votter og lue. Nå i begynnelsen anbefaler vi også solid fottøy. Det er ikke så behagelig å gå over snøfonnene i tynne joggesko, sier han, og legger til at det er smart å unngå for mye bagasje på sykkelen.

Sesongen på Rallarveien varer normalt frem til de første dagene i oktober. Utfarten er desidert størst i de siste helgene i august og i begynnelsen av september.