• Jeg ble sjokkert og trodde ikke det jeg så, sier kapellan Egil Larsen. Onsdag kjørte en varebil rett inn mellom prest og båre i et gravfølge fra Stord kyrkje.

LENA VERMEDAL

Politiet skal nå etterforske saken. To menn som fulgte kisten til graven skal etterpå ha blitt drapstruet av bilføreren.

— Da vi var ferdig ved graven kjørte vi opp til sykehuset. Der fant vi mannen, men han ville først ikke snakke med oss. Han truet med å drepe oss dersom vi gikk til politiet med saken. Mannen som forteller dette til Bergens Tidende ønsker å være anonym av frykt for represalier fra bilføreren. Av samme grunn våger han heller ikke å anmelde saken til politiet.

Mellom prest og båre

Det var onsdag formiddag at et stort gravfølge gikk i prosesjon fra Stord kyrkje til øvre kirkegård som ligger rundt 700 meter fra kirken. Kapellan Egil Larsen forteller at prosesjonen gikk langs hovedveien, da en varebil kjørte opp på siden og prøvde å passere følget. Biler kom kjørende imot, og bilføreren fikk et problem.

— For å komme unna svingte bilen rett inn mellom meg og båren. Min reaksjon var at jeg gikk rett bort til bilen, åpnet døren og spurte føreren om han var klar over at det han gjorde var ulovlig. Det var godt å få sagt det, sier kapellanen. Et sjokkert gravfølge så at bilen kjørte vekk i stor fart.

— Jeg ble veldig sint. Det var krenkende både mot den som vi fulgte til graven og mot familien, sier en nær venn av familien til Bergens Tidende.

- Skjer ofte

Stord lensmannskontor bekrefter at de fikk inn melding om hendelsen i halvtretiden onsdag.

— Vi har bestemt at vi vil etterforske saken ut ifra de opplysninger vi fikk om gravfølget i henhold til trafikkreglene, sier politiførstebetjent Roald Raunholm ved Stord lensmannskontor.

Ifølge Veitrafikkloven skal trafikanter gi fri vei og ikke være til hinder for prosesjoner som for eksempel et gravfølge.

— Når det gjelder drapstruslene er vi avhengige av at personene som mener de ble utsatt for dette, anmelder saken. Vi har for få opplysninger og er avhengige av at de tar kontakt med oss igjen, sier Raunholm.

RYSTET: - Det skjer svært ofte at biler kjører rett forbi gravfølger her på Stord, men aldri på en så graverende måte som dette, sier kapellan Egil Larsen i Stord kyrkje. FOTO: LENA VERMEDAL